5. srpna 2019

Tahle vláda se do normálního stavu nevrátí. Už to bude jen trápení

(FORUM 24) Předseda ODS Petr Fiala vidí další fungování kabinetu premiéra Andreje Babiše velmi skepticky. Už proto, že podle něj předseda vlády pomáhá prezidentovi Miloši Zemanovi, aby se choval protiústavně. V rozhovoru pro deník FORUM 24 poukazuje Fiala na problém s tím, jak slabým premiérem Babiš je. Ale i na to, jak napjaté má Česká republika rozpočty.

Andrej Babiš svaluje vinu za situaci na Ministerstvu kultury na ČSSD, podle ní je za situaci zodpovědný premiér. Máme nějakou šanci dočkat se řešení vládní krize?

Lidé by si zasloužili, aby jim prezident, premiér a ČSSD v polovině srpna už konečně oznámili své definitivní rozhodnutí. Každý za sebe. Ať už bude jakékoliv, ale definitivní. A aby se podle toho šlo dál a alespoň abychom se vrátili do hranic a mezí ústavy. Prezident jedná svévolně a premiér tomu jen nepřihlíží, on tomu už dokonce pomáhá. Proto máme momentálně vládu v protiústavním stavu. A je to mimochodem i v rozporu se služebním zákonem. Jeden resort je bez řádně jmenovaného nebo pověřeného vedení ve smyslu ústavy. Oni už zřejmě považují základní ústavní procedury za otravné zbytečnosti a nejsou schopni dohodnout se a vypsat jednu jmenovací listinu. Alespoň o dočasném pověření. Tak, jak to vyžaduje ústava. Celkově si myslím, že tato vláda se už nikdy nevrátí do politicky normálního provozního módu. Nikdy, nikdy, nikdy, jak by řekl premiér. Nejsme ani v polovině volebního období, ale už to bude jen trápení. Ale jestli ještě 26 měsíců, nebo kratší dobu, to nedokážu v tuto chvíli odhadnout.

Řekl jste, že po vládních prázdninách na Babišův kabinet zatlačíte, aby začal pracovat. Co to konkrétně znamená?

Máme oslabeného premiéra bez schopnosti mít kompletní vládu, bez schopnosti prosazovat české národní zájmy v Evropě, protože kupříkladu jeho návštěva u nové předsedkyně EK byla zdvořilostní, ale praktický výsledek je nula. Ale premiér už není ani schopen nastolovat a řešit podstatnou agendu doma. Vláda předvádí programový chaos: rozpadá se rozpočet, rozpadá se vůle po jakýchkoli reformách. Moje představa je taková, že by měla Poslanecká sněmovna zavázat vládu konkrétními termíny, ať nám a voličům řekne: kdy bude zjednodušení daní, kdy bude návrh důchodové reformy, kdy sníží byrokracii o deset procent – to jsou všechno věci, které sama vláda slibovala. A samozřejmě je tu jeden celý velký balík, řekl bych balvan, na který upozornil i NKÚ. A to je neudržitelně nastavený státní rozpočet.

Vládní koalice se dohaduje o rozpočtu, ČSSD chce více peněz pro své rezorty. Jakou představu má ODS?

Zaprvé chci říci, že ne všechny požadavky ČSSD jsou hloupost. Například požadavky pro policisty a hasiče jsou správné. Ale absolutně odmítáme vykrývat tyto potřeby novými daněmi, novými poplatky a touto černou rozpočtovou magií, kterou používá vláda ANO a ČSSD. Oni jsou tu už šestý rok a my pravidelně předkládáme návrhy, jak ušetřit řádově desítky miliard korun. Ne v nějakém snu nebo marketingovém výmyslu, ale konkrétně v rozpočtu. Tak to uděláme i letos. Ale za stejně potřebnou bych považoval velkou diskusi o tom, o čem nemluvíme jen my, ale s čím přišel i NKÚ ve zprávě za rok 2018. Že jsme se totiž nenápadně, plíživě, ale nebezpečně posunuli na hranici propasti, že rozpočty, jak jsou nastaveny, jsou prostě neudržitelné. Ne každý rok je konjunktura, populace stárne, dálnice se nestaví, do školství se neinvestuje tolik, kolik je třeba, veřejná správa je nevýkonná. Během let se dostal rozpočet do stavu, který bude třeba jednou zásadně změnit.

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS