6. února 2019

ODS: Naší ambicí je vrátit Českou republiku mezi světovou špičku. Nabídneme program reformy státu

(www.ods.cz) Občanští demokraté připravují zásadní reformu českého státu. První z 5 priorit se týká moderní veřejné správy a bude představena na konferenci „Pro moderní stát 21. století“, která proběhne tuto sobotu 9. února v Institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT. Další priority představí ODS na ideové konferenci 16. března 2019.

„Mou ambicí a ambicí celé ODS pro tento rok je dostat do středu politické a veřejné debaty program reálné politiky a reálných reforem. Už nás nebaví poslouchat dokola fantasmagorie a nekonečné řeči předsedy vlády. Už nás nebaví poslouchat z úst premiéra fráze o digitalizaci, či debyrokratizaci bez reálných kroků. Vláda odmítá omezovat a snižovat regulace, uklidit legislativu, odmítá Velký právní úklid. Proto tuto sobotu na konferenci ‚Pro moderní stát 21. století‘ představíme první z 5 zásadních reformních priorit českého státu. Bude to reforma státu v oblastech, které jednak otravují lidem život, ale také nám všem společně brání vrátit se mezi evropskou špičku,“ vysvětluje předseda ODS Petr Fiala.

„Chceme začít zásadním obratem postoje státu k občanům. V 21. století není možné, aby stát, reprezentovaný úřady, přistupoval k lidem z pozice vrchnosti. Byrokracie v Česku potřebuje zásadní dietu. Proto v ODS přicházíme se souborem návrhů, které usnadní lidem život. Zaprvé se jedná o jednoduchý právní řád. Není možné, aby Poslaneckou sněmovnu opustil jakýkoliv zákon, který bude skrytě ukládat lidem další povinnosti. Každá novela tak bude obsahovat přehled nových povinností pro občana. Zadruhé stát potřebuje přehledný systém pro podnikatele a živnostníky, kteří mají právo vědět, jaké všechny povinnosti vůči státu mají, nebo které byly zrušeny. V tomto směru jsme rádi za vznik tzv. PES (právní elektronický systém), je třeba jej rozšířit i pro další profese, pro starosty, ředitele škol atd. Zatřetí chceme, aby stát každý rok popsal, jaké povinnosti kladené na občany škrtne, omezí, zjednoduší,“ představil návrhy místopředseda Martin Kupka, pod jehož záštitou se sobotní konference koná.

„I nadále budeme prosazovat právo občana na digitální službu a tzv. fikci souhlasu, která výrazně zrychlí stavební řízení a v neposlední řadě rozvoj rychlého internetu tak, aby investoři liniových staveb automaticky umožňovali ve stavbách využití chráničky optického kabelu,“ dodává Kupka.