28. ledna 2019

Největší změny v dějinách Prahy aneb Když ptáčka lapají...

(INFO.cz) Znáte to pořekadlo „když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají“? Tak přesně tohle mě napadlo, když jsem minulý týden seděla v zastupitelské lavici na pražském magistrátu a sledovala, jak si nová koalice Pirátů, Prahy Sobě a TOP 09, STAN a KDU-ČSL představuje ty historické změny a „otevřenou radnici“.

Změny ve vedení městských firem jsou samozřejmostí po každých volbách. Vedení města musí umět vykonávat správu a kontrolu. Jenže nová pražská koalice se před volbami dušovala, že je konec tzv. politických trafik při dosazování členů dozorčích rad městských firem. Odteď až do skonání světa tam budou už jen odborníci! A jak to po dvou měsících zase dopadlo? Ani se neptejte...
 
Například v dozorčí radě Dopravního podniku (DPP) zůstala nadále sedět bývalá náměstkyně primátorky paní Kolínská (SZ), která žádnou odborností v dopravě sice neoplývá, ale zato v předchozích komunálních volbách kandidovala za tehdy koaliční subjekt Zelení a Piráti Praha 7 a teď asi nemá co dělat. Náhoda!
 
Dlouhé prsty v dozorčích radách
 
Dalším zajímavým jménem, co se DPP týče, je pan Filip Tulák, kterého jako člena představenstva prosadila TOP 09. Tento pán v DPP již dlouho pracoval a to sice na odboru investic. Ovšem 12. dubna 2018 byl pro „hrubé porušení povinností“ z DPP propuštěn a momentálně čelí trestnímu oznámení. Pan Tulák se po zveřejnění nových okolností funkce rychle vzdal. Odborník na slovo vzatý!
 
Zdaleka nekončíme. Dlouholetého ředitele společnosti Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) a oceňovaného odborníka Petra Žejdlíka nahradil pan Válek. Jeho jmenování se neobešlo bez problémů, neboť na světlo vyšla informace, že je spojen se soukromou společností Veolia, od níž právě odvolaný ředitel Žejdlík úspěšně odkoupil pro Prahu část akcií. K dobru Pirátské strany se sluší dodat, že jim tahle skutečnost byla proti srsti a pro pana Válka nehlasovali, nicméně byli svými koaličními partnery přehlasováni. No a akce PVS byla zakončena nově jmenovaným členem představenstva PVS, panem Ludvíkem Nesnídalem.
 
Výnosný integrační byznys
 
Zkoušeli jsme se na všechny detaily ptát, ale marně. Místo debaty na klíčovými tématy Prahy a problémy s dozorčími radami radši paní radní Hana Třeštíková (Praha sobě) rychle předložila zastupitelstvu ke schválení návrh dotace ve výši 5 milionů neziskové organizaci Integrační centrum Praha (ICP). Za ICP totiž stojí někteří prominenti Strany zelených, mimo jiné koaličního partnera Pirátů a Praha sobě různě po městských částech v Praze. Další z odbornických náhod!
 
Otevřenost, transparentnost, přívětivost, změna? Ale kdepak...
 
Žádali jsme jako opozice po „koalici změny“ vysvětlení všech těchto a dalších podivných skutečností. Jaké bylo naše překvapení, když se koaliční zastupitelé s ničím takovým neobtěžovali a všechny body smetli ze stolu. V kuloárech bylo občas slyšet „kam se hrabou na Krnáčovou“. Otevřená radnice dostala zásah na solar jako už dlouho ne.
 
Volič se může zatím uklidňovat tím, že ta písnička, co mu tyto strany před volbami zpívaly, byla skutečně pěkná...
 
Tak pán Bůh s námi a zlé pryč.
 
Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí
předsedkyně klubu zastupitelů za ODS při ZHMP

Štítky:
Praha komentář