15. října 2018

ODS je alternativou hlavní levici. A tou je ANO

(MF DNES) Je to poprvé za posledních asi devět let, co jsme v nějakých volbách zvítězili," řekl po zveřejnění výsledků druhého kola senátních voleb předseda ODS Petr Fiala. Jenže jeho strana teď bude muset hodně vyjednávat o hlasy nezávislých senátorů.


Byly senátní volby opravdu referendem o vládě, jak tvrdí ODS? Říká se, že do Senátu se dostávají výrazné osobnosti a regionální politici.

Senátní volby jsou vždy kombinací celostátní politiky a osobností, které jsou spjaté s tím volebním okrskem. Senátní volby však odrážejí také určité celospolečenské politické tendence.

Co bylo podle vás tím hlavním důvodem, že ODS tak uspěla?

Řekl bych, že to je intenzivní práce, která znamená, že krok za krokem jdeme nahoru. My dobře víme, co děláme. Nabízíme lidem dobrou poctivou politiku a program, kterému mohou věřit, který vyřeší jejich problémy.

V jaké fázi je tedy teď vaše mise záchrany ODS? Vrcholem budou asi příští sněmovní volby?

Tady není důležité, co si myslíme my a jak to budeme interpretovat, ale jaké jsou hlasy voličů. A tady se ukázalo v těch komunálních volbách, že jsme z nich vyšli posíleni. Senátní volby ukázaly, že jsme schopni vyhrávat a že je z nás skutečná alternativa k dominantní levicové straně, kterou je hnutí ANO.

(Autor: Jakub Pokorný)

Petr Fiala

předseda ODS