10. října 2018

TISKOVÁ ZPRÁVA ODS BRNO-MĚSTO - reakce na vyjádření premiéra Babiše a primátora Vokřála ke vzniku koalice v Brně

(www.ods.cz/region.jihomoravsky)

K povolebnímu jednání v Brně bych především uvedla to nejpodstatnější. Na prvním místě je pro mě město Brno a jeho budoucnost a také splnění předvolebních slibů Brňanům. Proto jsme hledali nejlepší řešení pro Brno a jsem přesvědčena o tom, že jsme jej našli.


S ohledem na včerejší vyjádření Andreje Babiše a Petra Vokřála ke vzniku nové brněnské koalice pak uvádím na pravou míru některé výroky, které zazněly.

Není pravdou tvrzení primátora Vokřála, že jím vedené povolební jednání vyústilo v uzavření jakékoli koaliční dohody nebo dohody o spolupráci a že toto bylo stvrzeno "podáním ruky". Bylo pouze a jen hledáním nejvhodnější cesty k povolebnímu uspořádání v Brně, na kterém se podílely všechny strany zvolené do Zastupitelstva města Brna, vyjma SPD. Bylo to jednaní s vítězem voleb, kterým jsem já osobně plně dostála svému vyjádření, že vítěze voleb respektuji a nehodlám jej v jednáních obcházet.
Žádné sliby, podané ruce, natož podpis jakékoli dohody o vzniku koalice pod primátorem Vokřálem však nebyly učiněny. Vítězi voleb se v těchto jednáních nepodařilo v konečném výsledku nalézt většinovou podporu pro svůj návrh a dohodu, která by byla jakýmkoli aktem, byť jen podáním ruky, zpečetěna. A když říkám, že se mu nepovedlo nalézt většinovou podporu, pak podtrhuji slovo většinovou - to znamená nejen podporu ODS, ale i dalších stran v zastupitelstvu.

Z tohoto důvodu není na místě hodnocení výsledků povolebních jednání jako "podrazu" na hnutí ANO.

S ohledem na to, že se v průběhu úterního rána a dopoledne otevřely, s ohledem na stanoviska politických subjektů, i další možnosti koalice pro Brno, jednání mezi stranami pokračovala. Většina zvolených stran v zastupitelstvu pak nalezla jinou cestu a podobu možného povolebního uspořádání, než která byla navrhována hnutím ANO, a protože ji tato demokraticky zvolená většina shledala pro Brno vhodnější, dohodla se na její realizaci. Pro ODS tato cesta zároveň představovala naplnění jejího předvolebního slibu a nabídce rozumné alternativy pro Brno a jeho budoucnost.
O tomto pak bylo informováno hnutí ANO a následně média.

Není pravdou, že jsme hnutí ANO o vzniku koalice neinformovali před konáním společného tiskového brífinku stran nové koalice. Protože se nám nepodařilo s primátorem Vokřálem spojit, telefonicky jsme o povolební situaci informovali jeho náměstka Richarda Mrázka. Hnutí ANO v Brně tak bylo z naší strany o situaci informováno, pokud jeho zástupci tvrdí opak, nemluví bohužel pravdu.

Závěrem si dovolím zopakovat to podstatné - že na prvním místě je pro mě město Brno a jeho budoucnost a také splnění předvolebních slibů Brňanům. Proto jsme hledali nejlepší řešení pro Brno a jsem přesvědčena o tom, že jsme jej našli.

 

Markéta Vaňková

kandidátka na primátorku města Brna