10. září 2018

Projev na zahájení horké fáze kampaně před komunálními a senátními volbami

(www.ods.cz)

Dámy a pánové,

vítám vás na dnešní tiskové konferenci ODS, která je speciálně věnována nadcházejícím komunálním a senátním volbám.

Jsem přesvědčen, že většina normálních lidí v naší republice velmi dobře ví, co potřebuje jejich město nebo obec a co očekávají, že jim jejich obec a město poskytne – a žádná politická strana, ani žádný kandidát, nemůže těsně před volbami objevit nic překvapujícího a převratného.

• Kvalitní infrastruktura.
  • Dostupné veřejné služby.
  • Přátelská veřejná správa.
  • Pestrý život ve městech a obcích.

Toto jsou hlavní očekávání lidí – a takové jsou priority kandidátů ODS po celé republice. Podle tohoto klíče vznikly stovky a tisíce programů pro jednotlivá města a konkrétní obce. A v těchto prioritách bude ODS v obou komorách parlamentu podporovat rozvoj našich měst a obcí. Toto je náš program do komunálních voleb 2018.

My jsme sem ale dnes nepřišli oznámit začátek politické kampaně. Protože my na volbách intenzivně pracujeme již několik měsíců. Dnes jsme přišli říci, že kandidáti a kandidátky ODS jsou připraveni odvést poctivou práci, každý sám za sebe – a každý u sebe doma má připravená rozumná a realistická řešení.

Protože to je nabídka ODS: poctivá práce a rozumná řešení.

Je to v dnešních časech více, než se zdá. Je to dnes vzácnější než včera. A také o to v těchto volbách půjde.

Kdysi bylo u nás rozšířené rčení: „Člověče, přičiň se a Pán Bůh ti pomůže.“ Říkali si to lidé bez ohledu na sílu nebo povahu své víry. Říkali si to obyčejně tehdy, když měli před sebou nějakou výzvu. A velmi dobře rozuměli, že důraz je na první části tohoto rčení – „přičiň se“ – a s tímto vědomím dokázali hodně.

Dnes všude po republice visí sdělení zcela opačného významu: jsou tu volby, a ty, člověče, už nemusíš mít program, nemusíš nabízet řešení problémů, vlastně nemusíš mít a udělat nic... stačí, když máš správné telefonní číslo.

Uvědomuji si, že některým lidem se to líbí. Někteří v tom dokonce vidí docela dobré řešení. Bude to pravděpodobně proto, že jiné řešení nemají. A jinak si nedokáží představit svět.

Ale toto je svět, který bychom měli odmítnout. Protože je to svět, který nefunguje. Pro důkaz nemusíme chodit daleko, podívejte se tady do Prahy. Nebo se podívejte do mého města Brna, kde místo poctivé práce za 4 roky se zvětšují problémy s dopravou, kde se za 4 roky nepohnulo s jedním podstatnějším problémem, a dnes tam nabízejí restart snů, a úplně stejné čtyři roky... nesplněných slibů a promarněných příležitostí.

Jsem překvapen, že hnutí ANO dělá tímto způsobem z komunálních voleb vlastně záležitost vlády. Že namísto bilancování svých výsledků za 4 roky na těch místech, kde věci řídili, slibují 10letý vládní investiční plán a nabízejí deficitní financování státu.

Po 5 letech vedení resortu financí, dopravy a místního rozvoje předseda vlády minulý týden sám uznal, že se toho pro dopravu a místní rozvoj mnoho neudělalo. Že se vlastně neudělalo ze strany vlády nic. Ano, to je pravda, neudělalo.

Proto tyto volby budou i soubojem dvou konceptů, dvou světů.

Jeden je světem ze seriálu Okres na severu. A druhý je světem odpovědných, aktivních lidí, jejich rozumných řešení a poctivé práce.

Jeden svět je světem, kde propojení vládní, ekonomické a mediální moci rozjelo kampaň opakovaných restartů. A druhý svět je světem lidí, kteří ve své obci, ve svém městě již prokázali výsledky.

Procestoval jsem za poslední týdny desítky měst a obcí, a jsem hrdý, že tam, kde naši kandidáti dostali v minulých volbách mandát vést města nebo obce... tam vládne odpovědné hospodaření, tam se prosazují lepší veřejné služby, tam je přátelská samospráva – a starostové ODS patřili v tomto volebním období mezi nejlepší v republice.

Máme tu dnes i zástupce kandidátů na senátory, protože volby do Senátu jsou nyní mimořádně důležité – nejen z regionálního, ale zejména z celostátního hlediska.

Řeknu to přímo: Budeme se ucházet o takový mandát a takové výsledky, které vytvoří spolehlivou pojistku vůči polokomunistické levicové koalici, která ovládla Poslaneckou sněmovnu a Hrad.

Budeme se ucházet o hlasy pro kandidáty ODS, stejně jako i pro společné kandidáty středopravých koalic, které jsme vytvořili, které vedeme nebo jsme k nim přispěli. A které jsou naší jasnou odpovědí na spekulativní otázku, zda dokáží středopravé strany spolupracovat.

A na závěr chci říci toto:

Lidé v posledních měsících opakovaně dali najevo, že je znepokojuje politický vývoj, zvláště účast komunistů na vládě a spolupráce populistů s politickými extrémy. Nyní budou mít lidé, kteří si takovou politiku nepřejí, šanci poslat o tom zprávu z každého místa naší republiky.

ODS jim k tomu nabízí politickou alternativu založenou na rozumném programu, kvalitních osobnostech a poctivé politice.

Petr Fiala

předseda ODS