26. září 2023

Koalice SPOLU: Volby do krajů, zastupitelstev obcí a do Senátu by nově mohly být v jednom pevně stanoveném termínu

(www.ods.cz) Poslanci se dnes ve Sněmovně schází na řádné 76. schůzi. Poslanci mimo jiné projednají harmonogram projednávání státního rozpočtu. Na programu je osm bodů.

„Začínáme teoreticky novou schůzi, ta ale bude trvat jen dnes, zítra se totiž vrátíme do schůze předchozí – mimořádné 75. schůze. Stanovili jsme si priority, kterým se chceme dnes věnovat. Z těch důležitějších věcí je to harmonogram projednávání státního rozpočtu nebo druhé čtení novely Ústavy, která by měla jednak zafixovat senátní obvody a jednak vést k tomu, že volby do krajů, zastupitelstev obcí a do Senátu budou v jednom pevném termínu, a to v prvním říjnovém týdnu. Je to věc, na které je shoda i s opozicí a chceme, aby právě tento prováděcí zákon ji posléze doběhl. Řekli jsme dnes opozici, že dnešní jednání prodloužíme po devatenácté, jednadvacáté a čtyřiadvacáté hodině, dokud se nám nepodaří všech osm bodů projednat. Zítra se vrátíme k úspornému balíčku,“ řekl na úvod předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

„Pro úplnost dodávám, že zítra nás čeká druhé pokračování třetího čtení zákona o ozdravném balíčku. Budeme posuzovat více než osmdesát pozměňovacích návrhů. Máme dvě důležitá kritéria. A to ta, že návrhy nesmí prohlubovat deficit a musí mít příslušné racionální jádro. Takže uvidíme na základě debaty, která se bude odehrávat ve třetím čtení, které z návrhů budou mít šanci na schválení,“ říká místopředseda rozpočtového výboru a poslanec za TOP 09 Miloš Nový.

„Rád bych upozornil na zákon o psychomodulačních látkách, který bychom dnes měli na plénu Sněmovny projednat v prvním čtení. Jedná se o předpis, který myslí primárně na rodiče, jejichž děti jsou ohroženy dostupností a užíváním kratomu, HHC a obdobných psychoaktivních látek. K těmto látkám mají dnes děti totiž zcela volný přístup, a mohou si je tak koupit bez jakýchkoli překážek. My proto poslaneckou novelou chceme tyto látky regulovat, aby si je děti nemohly koupit například v automatu jako upomínkový či dárkový předmět. Zákon samozřejmě řeší i bezpečnost takových látek, a to například zavedením kontroly jejich kvality a jakosti. Novela upravuje též označení takových výrobků, zákaz reklamy a řadu dalších pravidel, kterými se bude nakládání s podobnými látkami do budoucna řídit,“ dodává místopředseda zdravotnického výboru a poslanec KDU–ČSL Tom Philipp.