21. srpna 2023

Občanští demokraté si připomínají události roku 1968: S hrdostí si připomeňme, že jsme svobodomyslný a silný národ, který se nikdy nevzdává. V historii máme chvíle, které to jasně dokazují. Buďme na to hrdí

(www.ods.cz) Občanští demokraté uctívají památku padlých při srpnové okupaci Československa v roce 1968. U příležitosti výročí událostí roku 1968 zdůrazňují, jak důležité je dnes být součástí Evropské unie, NATO a máme novou obranou smlouvu s USA. Zároveň je naší povinností, abychom vždy pomáhali těm, kterým hrozí, že se jim stane to, co se v roce 1968 stalo v Československu.

„21. srpen nám připomíná okupaci sovětskou armádou. Vojska pěti států Varšavské smlouvy vtrhla do Československa, aby potlačila reformní hnutí a obnovila totalitní režim. Tyto a následné události způsobily mnoho utrpení a ztrát. Naše země přišla o svoji suverenitu a svobodu. Srpen ‘68 tak zůstává připomínkou toho, jak důležité je bránit demokratické hodnoty a svobodu. Toho, jak moc potřebujeme odvahu a statečnost těch, kdo se staví proti útlaku. Držme při sobě. Podporujme země, které za svobodu bojují,“ řekl Petr Fiala, premiér a předseda ODS.

„Jsem přesvědčen, že si dnes máme s hrdostí připomenout, že jsme svobodomyslný a silný národ, který se nikdy nevzdává. Máme totiž v naší historii chvíle, které to jasně dokazují. Buďme na to hrdí a mějme to na paměti pro časy současné i budoucí,“ řekl Miloš Vystrčil, předseda Senátu.

„Pro generaci našich rodičů a prarodičů představoval 21. srpen 1968 konec všem nadějím, že by snad komunistický režim mohl mít lidštější tvář. Již v prvních hodinách okupace začali umírat lidé, obětí ‚bratrských vojsk‘ se nakonec stalo 137 lidí a dalších 500 jich bylo vážně zraněno. I přes odpor našich občanů vůči okupantům bylo časem čím dál víc představitelů KSČ s nimi ochotno spolupracovat a brutální potlačení demonstrací v srpnu 1969 už naplno předznamenalo nástup tuhé husákovské normalizace,“ řekl Jan Skopeček, místopředseda Sněmovny a předseda středočeské ODS.

Jana Černochová, ministryně obrany se vyjádřila: „Víme, co to je, když zemi napadne cizí vojsko. Víme, co je okupace. Víme, co je vraždění civilistů. Víme, jaké to je, když zůstaneme na všechno sami a nikdo nám nepomůže. Poučili jsme se z vlastní historie a víme, co je to postavit se zlu a stát na správné straně. Nikdy nezapomeneme!“

„Sovětská okupace v roce 1968 patří k nejtemnějším událostem našich moderních dějin. Přinesla pád nadějí celých generací, zmařené životy, stovky zraněných i materiální škody. Naše spojenecké vazby v NATO jsou příslibem, že už nikdy neuvidíme nepřátelské tanky v ulicích našich měst,“ řekl Martin Kupka, ministr dopravy a místopředseda občanských demokratů.

„Od roku 1948 jsme nebyli suverénní zemí, vinou KSČ jsme zcela podléhali Moskvě. Naději na změnu přervala v roce 1968 okupace vojsk armádami Varšavské smlouvy řízená Kremlem a podpořená zradou domácích komunistů. Máme vlastní tragickou zkušenost, Rusko se v ničem nezměnilo. Denně vidíme strašné zločiny, které nyní páchá na Ukrajině. Přesto u nás stále existuje proruská pátá kolona, která podporuje zločinný teroristický Putinův režim. Naštěstí jsme součástí EU, NATO a máme novou obrannou smlouvu s USA. Ale poradit si s pátou kolonou musíme sami, jinak si svobodu a demokracii nezasloužíme,“ řekla Miroslava Němcová, senátorka.