4. července 2023

Premiéři ČR a Slovenska jednali v Praze o posílení obranné spolupráce a řešení nelegální migrace

(www.vlada.cz) Předseda vlády ČR Petr Fiala přijal v úterý 4. července 2023 v Kramářově vile premiéra Slovenské republiky Ľudovíta Ódora. Lídři se shodli na posílení obranné spolupráce týkající se pořízení švédských bojových vozidel CV90. Jednali také o migraci, situaci na Ukrajině a o agendě nadcházejícího summitu NATO ve Vilniusu.

Setkání obou předsedů vlád v Praze, které se uskutečnilo na pozvání českého premiéra, bylo již třetí v posledních dvou týdnech, což svědčí o výjimečných vztazích našich zemí. Důležitým tématem bylo posílení obranné spolupráce. ČR i Slovensko se rozhodly pořídit švédská bojová vozidla pěchoty CV90 a chtějí využít výhod z toho plynoucích. „Jednali jsme o spolupráci ohledně využití tzv. slevové doložky. Ta umožňuje dosáhnout úspor např. tím, že výrobce efektivněji vytíží výrobní linky. První společné jednání proběhne už příští týden. Bavili jsme se také o možnosti spolupráce v oblasti sdílení výsledků zkoušek těchto vozidel, což by znamenalo pro oba státy další úspory,“ uvedl premiér Fiala.

Premiéři diskutovali také o řešení problematiky nelegální migrace. ČR i Slovensko situaci podrobně sledují i s ohledem na zkušenost s rychlým nárůstem tranzitní nelegální migrace loni v létě. Český premiér ocenil výrazné zlepšení spolupráce v této oblasti se slovenskou stranou, které pomáhá problém řešit. „Shodujeme se v pohledu na řešení nelegální migrace – posílení ochrany vnější hranice či zrychlení a zefektivnění procesu navrácení ilegálních žadatelů o azyl do zemí původu. Je potřeba nadále hledat řešení tohoto problému na evropské úrovni, což se bohužel minulý týden na Evropské radě nepodařilo dostatečně z důvodu blokování ze strany Polska a Maďarska. To není v zájmu ČR, není to odpovědné,“ dodal premiér Fiala.

Důležitým tématem jednání byla také agenda blížícího se summitu NATO ve Vilniusu. Česko i Slovensko usilují o co možná nejsilnější politickou podporu a vyjádření perspektivy pro budoucí členství Ukrajiny v NATO, které bude klíčovým tématem summitu. Obě země se rovněž angažují v pomoci Ukrajině. „Bavili jsme o spolupráci obou zemí na poválečné obnově Ukrajiny. ČR převzala patronát nad rekonstrukcí Dněpropetrovské oblasti, ale naše pomoc není omezena pouze na ni. Během letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně chceme propojit další české firmy zapojené do rekonstrukčních prací na Ukrajině s představiteli ukrajinských regionů a státní správy. Očekáváme také účast partnerů ze Slovenska,“ uvedl český předseda vlády Petr Fiala.