13. června 2023

Koalice SPOLU: Chceme stanovit řádný termín i pro senátní volby

(www.ods.cz) Poslanecká sněmovna tento týden projedná novelu zákona o střetu zájmů, novelu zákoníku práce nebo novelu zákona o ústavním právu.

„Předpokládám, že dnešní jednání Poslanecké sněmovny bude rámovat návštěva prezidenta Petra Pavla a jeho projev na plénu. Jedním z nejdůležitějších bodů, který se bude na 65. řádné schůzi projednávat, je změna ústavy. Jedná se o technickou změnu, která má především nastavit řádný termín voleb nejenom pro krajské volby a volby do obecních zastupitelstev, ale i pro senátní volby. Termín by měl být nastaven na první týden v říjnu, nicméně přesné datum bude známo až poté volebním zákonem. Je to změna technická, přesto je důležitá. Souvisí s ní i změna a pevné nastavení senátních volebních obvodů. Na této změně, předpokládám, bude shoda i s opozicí. Další čtení proběhnou na podzim a měla by být propojena i s dalšími změnami ve volebních zákonech,“ uvedla 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS a členka zahraničního výboru Eva Decroix.

„Chceme jasně nastavit pravidla pro politiky a vlastníky médií. Novela zákona musí stanovit jasné povinnosti a hranice, které by z této novely vyplývaly. A nebudou se týkat jen majitelů médií, ale návrh se týká také přijímání dotací a investičních pobídek pro členy vlády. V koalici SPOLU zastáváme jasný postoj, že toto ustanovení všichni podporujeme a jsme připraveni ho v tomto týdnu prohlasovat,“ uvedl místopředseda TOP 09 Michal Kučera.

„Novela zákoníku práce, kterou dnes poslanci projednají ve druhém čtení, zlepší podmínky lidí, kteří pracují na dohodu o provedení práce či dohodu o pracovní činnosti. Zavádí pro ně dovolenou, ale také možnost lépe si plánovat práci. Zaměstnavatel by měl nově rozvrhovat dohodářům pracovní dobu nejméně tři dny předem, pokud se navzájem nedohodnou jinak. Novela přináší i legislativní zakotvení práce na dálku – tzv. home office. To pomůže například rodičům malých dětí nebo pečujícím k tomu, aby dokázali skloubit rodinný a pracovní život. Pokud požádají o práci z domova, nebo na zkrácený úvazek, zaměstnavatel bude nově nevyhovění takové žádosti písemně odůvodňovat. Dalším zákonem, kterým se budeme zabývat, je novela zákona o sociálním zabezpečení, která zavádí možnost podat žádost o penzi online. MPSV tak pokračuje v trendu digitalizace agendy ministerstva,“ říká poslankyně KDU-ČSL a členka výboru pro sociální politiku Marie Jílková.