21. května 2023

Premiér Fiala uctil v Brně památku obětí šoa a všech obětí druhé světové války

(www.vlada.cz) Předseda vlády Petr Fiala se v neděli 21. května na brněnském židovském hřbitově zúčastnil tryzny k uctění památky obětí šoa a všech obětí druhé světové války. Vzpomínková akce se uskutečnila k 78. výročí osvobození.

„Je velmi důležité si podobné události připomínat, připomínat si oběti holocaustu, oběti zrůdné nacistické totality, ale je také potřeba přemýšlet nad příčinami, které k tomu vedly. Antisemitismus, netolerance, rasistické zákony, to všechno předcházelo strašlivým událostem. Je dobře, že můžeme slyšet pamětníky a uvědomit si, jaká hrůza zasáhla jednotlivé rodiny a osudy našich spoluobčanů. Je to důležité i proto, abychom to nemuseli prožívat znovu,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala a dodal, že v době války na Ukrajině je o to důležitější si tyto události připomínat.

„Ruská agrese na Ukrajině nám tragicky připomíná, že nikdy nejsme v bezpečí. O svoji bezpečnost a obranu musíme dbát vždycky. Demokracie, svoboda a nezávislost nejsou samozřejmé věci a musíme je bránit. U připomínky tragických událostí z minulosti nemyslíme pouze na minulost, ale musíme u toho myslet i na to, co budeme dělat pro to, aby se takové věci u nás nemohly stát,“ řekl premiér Fiala.

„Loni jsem byl v Terezíně, letos jsem tady. Tyto tragické události se dotýkají i osudu mé rodiny,“ doplnil předseda vlády Petr Fiala.

Tryzna se v Brně konala u Pomníku, který je věnovaný památce více než 13 000 obětí nacismu a fašismu, které pro židovskou víru nebo původ nastoupily z Brna cestu mučednické smrti a zároveň památce vojáků padlých v druhé světové válce.

Štítky: