18. května 2023

Blesk.cz: Celkové daňové zatížení se lidem v úsporném balíčku nezvýší. Potraviny díky změnám zlevní

(www.blesk.cz) Premiér Petr Fiala (ODS) přišel do pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk.cz obhajovat úsporný balíček. Vysvětloval, že celkové daňové zatížení se lidem nezvýší. Moderátor Jakub Kopřiva se premiéra zeptal i na dotazy, které jste položili diváci a čtenáři Blesku, například o důchodové reformě nebo o dani na tiché víno.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Blesk.cz.

Petr Fiala upozorňuje, že u úsporného balíčku šlo o kompromis pěti koaličních stran, ale také na to, že úspory jsou skutečně nutné, abychom se vyhnuli katastrofě. Nevidí přitom důvod, aby se kvůli ozdravnému balíčku svolávaly stávky, vládní návrh označuje za promyšlený a sociálně spravedlivý.

„Celkové daňové zatížení se lidem v úsporném balíčku nezvýší,“ uvedl Petr Fiala v pořadu Ptám se, pane premiére s tím, že je připraven všechny kroky hájit. „Celkově se vybere na DPH méně (…) celkově na tom lidé vydělají,“ trval si na svém Fiala. Výtky, že měla vláda zpět zavést superhrubou mzdu, odmítl. Podle něj by se tím daňové zatížení zvýšilo, což nechce.

Do nižší daňové sazby podle něj vláda vložila ty věci, u kterých „byl opravdu důvod“, přičemž nulovou sazbu na knihy vnímá jako investici do vzdělání obyvatel. Věří, že potraviny díky změnám zlevní, zástupci obchodníků se tak vyslovili, uvedl.

A tiché víno, které podle návrhu nebude mít spotřební daň? „Víno je zdaněné, to je potřeba říct,“ upozornil Fiala, že na něj spadá DPH. „Já uznávám, že argumenty pro zavedení spotřební daně na tiché víno byly silné, stejně jako jsou silné argumenty proč ji nezavést. Nakonec jsme se rozhodli pro to, že situaci nezměníme a tu daň nezavedeme,“ pokračoval Petr Fiala s tím, že převážila ochrana českých vinařů.

„Jsem jihomoravský politik a vím, jak to s tím vínem je. A vím, že vinaři se spotřební daně na víno bojí a to nejen kvůli té částce, ale i kvůli byrokracii a v tom by viděli nevýhodu a nekonkurenceschopnost,“ dodal Fiala. Rád by zdanil pouze dovozové víno, ale to oddělit nelze, tato varianta tak podle premiéra byla jediná možná.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS