5. dubna 2023

CNN Prima News: Poště do konce roku hrozil krach, museli jsme jednat. Minulé vlády strkaly hlavu do písku

(CNN Prima News) Co děláme s Českou poštou, je naprosto nutné. Předchozí vlády strkaly hlavu do písku a problém neřešily. V pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) záměry vlády ohledně pošty dostatečně vysvětlil. Fiala zároveň uvedl, že slibovaná transformace má být připravena do několika měsíců.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Náš záměr ohledně České pošty už vysvětlil Vít Rakušan. Co děláme, je naprosto nutné. Předchozí vlády strkaly hlavu do písku a problém neřešily. Pokud nic neuděláme, tak pošta do konce roku zkrachuje. My hledáme řešení. Museli jsme jednat,“ řekl Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle předsedy vlády musí podnik projít transformací, jejíž součástí nejdříve byla změna managementu, následovat má uzavření stovek poboček i propouštění části zaměstnanců. Zmíněná přeměna bude připravena do několika měsíců.

„Ukazuje se, že Česká pošta už není schopna ve stávající kondici přežít. Nejdříve jsme dělali reformy v managementu, teď děláme krok, který sice nevyvolává potlesk, ale udělat se musí. Občany to neohrozí,“ prohlásil premiér Fiala. Přesto si mnoho komunálních politiků stěžuje na systém, podle něhož se vybíralo, které pobočky se budou rušit.

Pošta ale prý konkrétní pobočky vybírala podle návštěvnosti klientů, počtu uskutečněných transakcí, ekonomické rentability jejich provozu i podle kritérií, jež jsou důležitá z pohledu klienta, jako jsou například bezbariérový vstup nebo dostupnost MHD.

Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS připustil, že v některých konkrétních případech nemuselo dojít ke správnému vyhodnocení. „Může dojít ještě ke změně, to nevylučuje Česká pošta ani ministerstvo vnitra. Asi ale takových případů moc nebude,“ dodal Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS