15. prosince 2022

Online debata Deníku

(Deník) Válka a energie. Dvě slova, která nečekaně změnila plány a agendu vítězné pětikoalice. Vládu Pera Fialy jmenoval prezident Miloš Zeman loni 17. prosince. „Čeká nás spousta práce, kterou chceme dělat jinak než naši předchůdci,“ řekl tehdy premiér. Jak se jeho vláda s těžkým rokem vypořádala? Jakou známku by si dal sám premiér? To byla hlavní témata další on-line debaty Deníku. Nestihli jste přímý přenos?

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Deník.cz.

Na skutečné hodnocení výsledků svého vládnutí si proto chce premiér počkat až k příštím sněmovním volbám za tři roky. „Chápu to, že lidé mají obavy z toho, co se odehrává,“ konstatoval Fiala.

Aby byla pomoc lidem v nesnázích způsobených vysokou inflací a dopady ruské války na Ukrajině rychlejší a intenzivnější, vyžádalo by si to podle něj ale ještě vyšší náklady. „Ty peníze se někde musí vzít. Buďto je musíme vzít lidem, nebo si musíme půjčit na úkor budoucích generací,“ prohlásil Fiala.

Hlavní cestou, jak zlepšit služby úřadů pro lidi, je podle něj ale digitalizace. „Stát musí být v těchto věcech mnohem efektivnější,“ připustil Fiala. Zmínil v této souvislosti zjednodušení prokazování nároku na příspěvek na bydlení i prodloužení lhůt pro dokládání údajů kvůli sociálním dávkám.

„Není to tak rychlé, jak bych si třeba já přál, ale děláme v rámci možností, které máme, a toho legislativního rámce, který tu je, všechno pro to, aby se ta situace zlepšila a slibuji lidem, že se skutečně zlepší,“ dodal.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS