2. prosince 2022

Senátorský klub ODS a TOP 09: Podpořili jsme návrh zrušení malého technického průkazu, ušetříme tím téměř devatenáct milionů ročně

(www.ods.cz) Velký technický průkaz na vozidla už s největší pravděpodobností nebudou od roku 2024 příslušné úřady vydávat. Nahradí ho rozšířený malý technický průkaz. Stát změnou ušetří téměř devatenáct milionů ročně. Návrh poslance ODS Stanislava Blahy podpořila Poslanecká sněmovna a teď i Senát.

„Konec dvěma techničákům. Můj pozměňovací návrh, podle kterého bude stačit jedna kartička, dnes podpořili i senátoři. Děkuji za podporu. Velký techničák totiž nemá smysl. Jeho obsah je dnes stejný jako to, co najdete v registru silničních vozidel. Ušetříme tím nejen peníze a čas úředníků, ale i nervy řidičů,“ řekl Stanislav Blaha, poslanec a člen sněmovního hospodářského výboru.

Ačkoliv náklady na úpravu systémů veřejné správy budou přibližně jeden a půl milionu korun, úspory díky vydávání jediného dokladu k vozidlu budou představovat téměř devatenáct milionů korun ročně. Novela současně počítá se zrušením povinnosti předkládat protokol o evidenční kontrole při žádosti o registraci vozidla nebo při změně provozovatele. K protokolu o evidenční kontrole mají obecní úřady s rozšířenou působností přístup přes informační systém technických prohlídek. Povinnost předkládat protokol o evidenční kontrole v současné době je podle většiny poslanců a senátorů nadbytečná.