17. listopadu 2022

Online debata Deníku: Svoboda je křehká, musíme za ni bojovat

(Deník) Česká republika si dnes připomíná dvě významné události našich dějin – protesty studentů proti nacistické okupaci, jejich násilné potlačení, popravy studentů a uzavření vysokých škol roku 1939 a události vedoucí k pádu komunistického režimu o padesát let později. Premiér Petr Fiala (ODS) v Debatě Deníku řekl, že oba svátky ukazují, jak jsou svoboda, demokracie a nezávislost křehké a že za ně musíme být připraveni bojovat.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Denik.cz.

V době listopadových události v roce 1989 měl Fiala rok po škole a pracoval jako historik. Studentských protestů se ale zúčastnil. Ostatně na jednom z nich v Brně potkal svou současnou manželku Janu.

„Pokládám za události listopadu 1989 za naprosto klíčové ve svém životě. Pro mě pád komunistického režimu, návrat svobody, demokracie a také státní nezávislosti do Československa, znamená uskutečnit si svoje sny. Nemohl bych dělat povolání, které jsem chtěl dělat, působit na vysoké škole, věnovat se politické vědě. Nic takového neexistovalo. Nemohl bych cestovat,“ řekl v rozhovoru předseda vlády Fiala.

Osobně se ho přitom dotýkají rovněž události po roce 1939. „I moje rodina byla postižena nacistickým režimem, takže si tehdejší události s velkou úctou také připomínám,“ řekl premiér Fiala.

Fiala si přitom myslí, že oba svátky 17. listopadu spolu souvisejí. Minimálně v jedné věci. „Byla to aktivita studentů, která znamenala jak vyjádření odporu k nacistické okupaci, tak vyjádření odporu vůči komunistické totalitě,“ vysvětlil Fiala.

Z tohoto důvodu je potřeba si připomínat i protesty, které se odehrály před více než osmdesáti lety a to, co po nich následovalo - zavření vysokých škol, deportace, věznění a popravy. „To je pro nás výzva, abychom přemýšleli o lidech, kteří byli připraveni pro svobodu připraveni obětovat svůj život, protože i díky tomu ji také máme,“ doplnil předseda vlády Fiala.

Na druhou stranu se podle něho oba svátky v něčem liší. Události 17. listopadu 1939 se odehrály na začátku nacistické okupace, zatímco ty v listopadu 1989 znamenaly konec totality a pád komunistického režimu.

„Jsem přesvědčen, že oba 17. listopady nám ukazují několik věcí: za prvé, že svoboda, demokracie a národní nezávislost jsou velmi křehké věci, které nemáme jen tak a musíme být připraveni za ně i bojovat. To nabývá zvláštního významu v této těžké době, kdy nedaleko od nás je válka,“ dodal Petr Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS