29. srpna 2022

Události ČT: Řešení vysokých cen energií

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace Události České televize byl v živém vstupu premiér ČR a předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dvě hodiny trvala schůzka německého kancléře Olafa Scholze s premiérem
Petrem Fialou v pražské Kramářově vile. Hlavním tématem kromě války na Ukrajině byly koneckonců související rekordní ceny energií. Oba politici je chtějí snížit.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Hostem Událostí je teď
předseda vlády Petr Fiala. Dobrý večer, pane premiére.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jak chcete přesvědčit Unii o společném řešení drahých energií, když jak vidno, jednotnou řeč zatím nenacházejí ani tradiční partneři, Česko a Německo?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ta věc se ale výrazně posunula v posledních dnech. Předtím tady nebyla prakticky žádná ochota řady evropských zemí přistoupit k nějakému společnému evropskému řešení. Já se o takový postup snažím od jara. V poslední době, kdy ty ceny elektřiny na burzách dosáhly tak absurdních částek, že to jasně ukazuje na selhání trhu, a hlavně že se to prostě nedá zvládnout pro firmy nejenom v České republice, ale i v jiných zemích, tak ta ochota naslouchat tomu mému návrhu, abychom dospěli k evropskému řešení, se výrazně zvýšila. Zvyšuje se každým dnem. Já jsem dnes jednal jak s německým kancléřem Olafem Scholzem, který je připraven se podílet na evropském řešení, tak jsem dopoledne obsáhle telefonoval s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen a jsem přesvědčen, že se k evropskému řešení blížíme, proto jsem také požádal Jozefa Síkelu, aby jako ministr zodpovědný za energetiku předsednické země Evropské unie svolal Radu Evropské unie na 9. září, abychom tam dospěli k nějakému řešení.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
My jsme to právě teď viděli a slyšeli v té reportáži, že to bude toho 9. a klíčové bude to oddělení ceny plynu od ceny elektřiny, nebo alespoň to tak na první pohled vypadá. Na tom už je alespoň předběžný evropský konsenzus?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
K tomu to směřuje, ale o konsenzu bych ještě nemluvil. Čeká nás ještě v příštích dnech spousta práce. Každé to řešení má nějaké náklady a nějaké důsledky. Skutečně jako nejjednodušší nebo nejúčinnější a nejrychlejší se jeví oddělit tu cenu elektřiny od ceny plynu, protože právě ta cena plynu způsobovala v poslední době tak dramatické zvyšování cen elektřiny. Ale já si myslím, že budeme muset dospět postupně i k jiné architektuře trhu s elektřinou. Ty ceny, které se teď objevují na burzách, jsou takové, že opravdu ukazují na selhání trhu a opravdu vyžadují řešení, protože jinak si s tím firmy v řadě evropských zemí, včetně České republiky, nemohou poradit.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Na závěr pojďme z té evropské úrovně na tu ryze domácí. Opozice kritizuje, že se Česko neinspirovalo některými jinými státy a ceny energií už dávno neomezilo, takzvaně nezastropovalo, na té národní úrovni. Stručně a jasně, pane premiére, prosím, proč?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Je velmi málo zemí, které k něčemu takovému přistoupily, přistoupili k tomu částečně například ve Francii, ale ty dopady jsou velmi dramatické, například cena elektřiny pro firmy je tam vyšší než u nás. A to jsou vlastně příklady toho, že to národní řešení není opravdu snadné, nebo ani není realizovatelné. A tomu problému, který máme teď, čelí naprostá většina evropských zemí. Proto je právě výhodné hledat společné evropské řešení. Česká republika má otevřený trh s energiemi. My samozřejmě máme přebytek elektrické energie. Na druhé straně jsme závislí na ropě, jsme závislí na plynu zase na jiných zemích, takže uzavření se České republiky, jak to populisticky radí opozice, vlastně není možné, bylo by extrémně nebezpečné a nepřineslo by ty výsledky, které si od toho slibujeme, ale chci všechny ujistit, pokud se nepodaří dosáhnout evropského řešení, pracujeme souběžně na národním řešení a s nějakou akcí přijdeme, protože není možné, aby ceny elektřiny byly takové, aby to naši občané a naše firmy v této výši zaplatili.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane ministerský
předsedo, děkuji vám za vaše odpovědi pro Události, na shledanou.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Děkuji, pěkný večer.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS