29. srpna 2022

Blesk.cz: Všichni budou mít výhodu z úsporného tarifu

(www.blesk.cz) Proč česká vláda nezastropovala ceny energií? Pomůže stát s vysokými cenami elektřiny a plynu školám, nemocnicím a dalším veřejným institucím? A bude úsporný tarif i v následující topné sezóně? Na to odpovídal exkluzivně v rozhovoru pro Blesk premiér Petr Fiala.

Pane premiére, ve středu váš kabinet schválil úsporný tarif. Můžete občanům slíbit, že ty peníze pomohou opravdu všem?

Ano, všichni budou mít výhodu z úsporného tarifu. Jak vysoká ta částka bude, závisí na tom, jaké mají tarify a jakým způsobem vytápějí. V podstatě se dá říct, že každý dostane v průměru na topnou sezónu 15 000 Kč, respektive o to bude míň platit za energie. V tomto roce vyplatíme domácnostem zhruba 4 000 Kč a zbytek v příštím.

Nemůže se stát, že někomu to nebude stačit?

Úsporný tarif je jenom součást opatření, které vláda udělala, aby lidem pomohla. Takže kdybychom si to představili, úsporný tarif je v podstatě plošné opatření. Pak jsou tady ale opatření zacílená na konkrétní skupiny lidí.

A to jsou?

Trojí valorizace penzí pro důchodce, to je nárůst v průměru o 2,5 tisíce Kč. Potom je tu příspěvek 5 000 Kč na dítě, který se už v těchto dnech vyplácí. A pak je tu samozřejmě i příspěvek na bydlení, který pomůže těm, kterým všechna naše opatření nestačí. Tímto příspěvkem pomůžeme lidem zaplatit náklady na bydlení, které jim překračují 30 % jejich příjmů, v Praze 35 %. Tento systém skutečně zachytí všechny, kteří se dostanou do problémů. My na celou pomoc lidem v letošním a příštím roce vydáme 177 miliard korun, a to opravdu nejsou malé peníze.

Po zasedání vlády jste v týdnu oznámil, že spustíte informační kampaň. Ty ale nebývají moc efektivní. K čemu přesně bude?

Kampaně v minulosti nebyly nějak promyšlené. Vlastně nedělaly se moc a třeba v době covidu jsem očekával, že bude nějaká pořádná informační kampaň ze strany vlády. Ona ale žádná nebyla, pouze se konala jedna tisková konference za druhou, a to byl obrovský zmatek. My připravujeme skutečně informační kampaň, od které si slibujeme jednu jedinou věc. A to, že se k občanům dostanou všechny potřebné informace o tom, kde najdou pomoc, jak o ni mohou požádat a na co všechno mají nárok.

Jak bude vypadat a odkdy poběží?

Kampaň by měla jít všemi možnými kanály tak, aby se skutečně k lidem dostala. Chceme ji dělat intenzivně a budeme se soustředit především na měsíce září a říjen. Bude mít více fází, jako letáky, spoty v televizi či v rádiu, atd.

Sám jste řekl, že se úsporný tarif bude vyplácet nadvakrát. Nebylo by logičtější, kdyby na konci topné sezóny lidé dostali celou částku a buď se jim přeplatek snížil, nebo zcela zaplatil?

To by samozřejmě byla jedna z variant. Nám jde ale o to, aby lidé už teď dostali nějakou úlevu z cen energií, protože je ty vysoké ceny trápí už teď. Kdybychom jim to vypláceli až po skončení topné sezóny, tak bychom jim třeba nepomohli se zálohami, které mají už nyní vysoké.

Podle pana prezidenta i opozice jste měli jako vláda od začátku zastropovat ceny…

Zastropování cen na národní úrovni vlastně nejde. Respektive nefungovalo by to pro zemi, která se pohybuje na otevřeném trhu, a to jsme my. Já jsem za poslední dny byl v kontaktu s řadou premiérů v Evropě a všichni řešíme stejný problém. A jediný smysl má jenom zastropování na evropské úrovni. Prosadit to ale bude složité. Donedávna totiž pro to nebyla vůbec žádná ochota. Já nyní obvolávám jednotlivé premiéry a snažím se získat podporu pro některé návrhy, se kterými přijdeme na radu ministrů pro energetiku, kterou na můj popud svolal Jozef Síkela.

Očekáváte na evropské úrovni nějakou bouřlivou diskusi?

Jednoduché to nebude, protože vůbec není snadné to samotné zastropování a ten samotný mechanismus. Je tu spousta variant na stole. Já teď nechci jít do žádného detailu. Vím ale, že když mluvím s evropskými premiéry, tak si nyní uvědomují mnohem více, že ceny na burzách, které se pohybují mezi 600 až 700 eury, že to už je něco, co ukazuje na selhání trhu. A to prostě není možné dál snášet.

Takže na mimořádném summitu padne konečné rozhodnutí nebo to vyřešení bude trvat týdny či měsíce?

Naším úkolem je, aby mimořádná rada Evropské unie ve formátu ministrů energetiky byla připravena tak, aby dospěla k nějakému řešení.

Pokud k tomu zastropování v EU dojde, pomůže to opravdu každému státu včetně Česka?

Pomůže to těm zemím, a to je většina, které jsou nyní vystaveny obrovským cenám za elektřinu, takže i nám.

Asociace krajů, kterou vede pan hejtman Kuba z ODS, vyzvala vládu, aby regulovala ceny energií, aby bylo teplo pro nemocnice, školy a další veřejné budovy. Vyslyšíte jejich výzvu?

Ve veřejném prostoru se v poslední době objevila celá řada různých výzev. Jednou z nich je i, s čím vystoupila Asociace krajů. Já to vítám, protože to jde vlastně úplně stejným směrem, na kterém už vláda nějakou dobu pracuje.

Na čem konkrétně vláda pracuje?

Na zajištění energií za přijatelné ceny pro veřejné instituce. Pracujeme na vytvoření něčeho, co bych pracovně nazval – státní obchodník s energiemi. Je to něco, čím se intenzivně zabýváme.

Ten by měl fungovat od 1. ledna 2023?

Měl by fungovat co nejrychleji. Toto ale není věc, která by tu někdy v minulosti byla, a proto není úplně jednoduchá. Má to spoustu pravidel a úskalí. Má to i nějaké náklady, takže tohle všechno se musí nyní vyjasnit a potom jsme schopni to uvést v život.

Váš belgický protějšek říká, že EU čeká těžké zimy po dobu deseti let. Jste stejného názoru?

Rozhodně nás letos čeká těžká zima, to já občanům nijak netajím, říkám to otevřeně a dlouhodobě. Nikdo ale neví, jak dlouho to bude trvat. Ono je to závislé na jedné věci. Toto celé je způsobeno především a hlavně ruskou agresí na Ukrajině a energeticko-ekonomickou válkou, kterou proti Evropě vede Vladimír Putin. To způsobuje takto vysoké ceny a i tento neklid. My si všichni přejeme, aby to samozřejmě skončilo co nejdříve. Jsem ale přesvědčen, že vše zvládneme. My proto děláme velmi intenzivní a promyšlené kroky.

Minulý týden ministr financí Stanjura Blesku řekl, že pokud by se pomoc domácnostem s cenami energií navýšila, stát se bude muset více zadlužit. Jste připraveni se více zadlužit?

My musíme na pověstných lékárnických vahách vše zvažovat. Na jedné straně je pomoc lidem, aby si s tím poradili, a na straně druhé musíme zase dělat všechno, abychom nezničili budoucí generace. Abychom nepřivedli stát k bankrotu a abychom neroztáčeli spirálu inflace, která ještě zhoršuje situaci lidí. Proto musíme velmi pečlivě zvažovat, jaké kroky dál dělat.

Vy jste mluvil o tom, že letošní zima bude těžká. Počítáte už nyní s úsporným tarifem i v příští topné sezóně?

Vláda zajistila plyn pro domácnosti a firmy, aby nehrozilo, že ho budeme mít nedostatek. Předcházející vlády neudělaly opravdu nic pro naši energetickou bezpečnost. My jsme koupili zásobu plynu do státních hmotných rezerv, koupili jsme kapacitu v terminálu LNG v Nizozemsku, který se bude brzy otevírat. Donutili jsme obchodníky, aby naplnili zásobníky, takže je máme naplněny z více než 80 %. To jsou promyšlené kroky a musíme se snažit dál, abychom měli i dostatek energií na příští zimu. Protože, když bude dostatek energií v Evropě, tak nebude obava a bude to mít pozitivní vliv na cenu. A na tom pracujeme.

Vysoké ceny energií zvyšují energetickým firmám jejich zisky. Mluví se o tzv. válečné dani. Poslanecký klub ODS je v tomto rozpolcený. Viditelným odpůrcem je Jan Skopeček. Můžete garantovat, že všichni poslanci ODS budou pro daň hlasovat?

To garantovat mohu. Chtěl bych k tomu ale říci, že my samozřejmě vedeme debatu o tom, jak ta válečná daň má vypadat. Co to bude znamenat pro dané sektory a za jakých podmínek bude platit. V čem se s Janem Skopečkem naprosto shoduji, je, že nechceme žádnou sektorovou daň a nic podobného. Válečná daň je nástroj, který používali v minulosti velmi pravicové vlády v zahraničí. Je to pro mimořádné situace, musí to být dočasné a musí to být za přesně definovaných parametrů. Je to princip solidarity. Mohu lidem slíbit, že když válečnou daň zavedeme, tak se peníze neztratí někde ve státním rozpočtu, ale půjdou skutečně přímo na pomoc občanům České republiky.

Pane premiére, jak jste spokojen s komunikací vlády? Během vaší dovolené tady byla tzv. Síkelova radiátorová vyhláška, která vzbudila poprask, plus pan ministr průmyslu před jednáním vlády mluvil o mnohem nižší částce pomoci, než jste nakonec schválili.

Snažíme se, aby naše komunikace byla srozumitelná, abychom říkali věci, které jsou rozhodnuté a na kterých jsme domluveni. Nechceme mást občany. Na komunikaci je samozřejmě vždycky co vylepšovat. Pro nás není cesta permanentních tiskovek. To jsme viděli v minulosti a byl v tom obrovský zmatek. My se snažíme lidem poskytovat věrohodné informace až ve chvíli, kdy jsou rozhodnuté.

Hnutí ANO a SPD v pátek podala návrh na mimořádnou schůzi, kde vám chtějí vyslovit nedůvěru. Ta proběhne 1. září. Bojíte se té schůze?

Schůze se nebojím. Voliči rozhodli při volbách do Poslanecké sněmovny jasně a tomu odpovídá většina naší koalice. Já jsem přesvědčen, že i po této schůzi bude mít naše vláda důvěru. Jenom bych snad poznamenal, že hnutí ANO opakovaně říkalo, že v době předsednictví nedůvěru nevyvolá. A nevydrželo jim to ani dva měsíce.

Berete to od nich jako nedodržení slova?

To ať si posoudí občané a říkám znovu, já to neberu nějak tragicky. Myslím si, že to je jenom pokus odvést pozornost od problémů Andreje Babiše. Myslím, že není ani náhodné to načasování. Andrej Babiš má problémy s neoprávněnými vyplácenými dotacemi nebo s některými trestními kauzami, ať už u nás nebo třeba ve Francii. Používají-li tuto metodu, je to jejich volba. Myslím, že občané to sami vidí.

Hnutí ANO používá argument, že lidé vládě nevěří. Vy jste začal jezdit do krajů, říkají vám lidi, že vám osobně nevěří?

Do krajů jezdím a potkávám se s lidmi ve velkých i menších městech. Setkávám se s velmi pozitivními reakcemi a podporou vlády. Neznamená to ale, že lidé nejsou vystrašení cenami energií, to je úplně základní téma všech setkání. Lidé se ptají na energie a chtějí i vysvětlení, proč některé věci třeba nejdou. Přicházejí samozřejmě i lidé, kteří jsou kritičtí, kteří nejsou spokojeni s tím, co děláme, to patří k demokracii. Zatím ale musím říct, že ti, kteří vyjadřují nějaký negativní názor, tak ho vyjadřují slušně.

Já byl dneska (v pátek, pozn. redakce) před Sněmovnou svědkem, kdy šel ministr školství po ulici a zastavil ho nějaký muž. Začal mu sprostě nadávat, obviňoval ho z vraždění. Nebojíte se frustrace a rozdělení ve společnosti?

Za žádnou cenu nemůžeme podceňovat napětí, které ve společnosti je. Ani to, že tu nemáme rozumnou demokratickou opozici. Ta totiž svojí rétorikou radikalizuje veřejnost. Je to nejenom SPD, ale bohužel i hnutí ANO. Ti svými výroky nepřispívají k tomu, abychom jako společnost, jako stát si s touto těžkou situací poradili. Vysoké ceny jsme si nezpůsobili sami. Jsou dány mezinárodními faktory a ruskou agresí na Ukrajině.

A lze veřejnost nějak uklidnit?

Vyřešení problému má být v zájmu všech politických i veřejných aktérů. Jedna věc je přicházet s alternativními řešeními a mít jiný názor na postup státu. Druhá věc je ale rozeštvávat společnost a využívat toho neklidu, který prostě u části lidí i z oprávněných důvodů je. Toto není můj styl politiky, a nikdy nebude. Naše vláda se bude snažit všemi silami hledat taková řešení, která povedou i k sociálnímu smíru, protože sociální smír je velká hodnota, o kterou musíme usilovat.

(Autor: David Polák)

Rozhovor vyšel na Blesk.cz.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS