15. května 2022

Premiér Petr Fiala uctil v Terezíně památku obětí nacistické perzekuce

(www.vlada.cz) Předseda vlády Petr Fiala se v neděli 15. května 2022 zúčastnil pietní akce Terezínská tryzna. Na Národním hřbitově před Malou pevností v Terezíně položil věnec k uctění obětí nacistické perzekuce. Pietního aktu se zúčastnili také ministr kultury Martin Baxa, předseda Senátu Miloš Vystrčil, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová a další hosté.

Po zaznění státní hymny, kterou zazpívala sopranistka Jana Červinková, přivítal všechny přítomné ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek. Vzpomínkové akce se zúčastnila také paní Hana Sternlichtová, bývalá vězenkyně terezínského ghetta. Předseda vlády Petr Fiala zdůraznil, že je důležité si připomínat nejen oběti a jejich utrpení, ale také zlo, které přinášejí totalitní ideologie.

„Dnes myslíme na lidi, kteří tady trpěli v období 2. světové války a okupace Československa, ale stejně tak myslíme na ty, kteří teď prožívají utrpení v důsledku ruské agrese na Ukrajině. Myslím, že nás to přivádí k vědomí, že naše svoboda, naše nezávislost, jsou velmi křehké věci, o které musíme pečovat a za které musíme každodenně bojovat,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Terezínská tryzna se koná každoročně od roku 1947 vždy třetí neděli v květnu na závěr Mezinárodních pamětních dní odboje, jako odkaz tzv. Buchenwaldské přísahy. Obsahem tohoto dokumentu bylo přání osvobozených vězňů koncentračního tábora Buchenwald v roce 1945 neustávat v připomínání válečných událostí, dokud nebudou vymýceny všechny kořeny nacismu. Ve vojenské pevnosti Terezín zřídili nacisté židovské ghetto, Malá pevnost pak sloužila jako věznice gestapa. Ghettem, které sloužilo především jako přestupní stanice do některého z vyhlazovacích táborů, prošlo od listopadu 1941 do jeho osvobození v květnu 1945 více než 156 000 osob převážně sedmi národností – Češi, Němci, Rakušané, Nizozemci, Dánové, Maďaři a Slováci. Přibližně 118 000 z nich válku nepřežilo. V Malé pevnosti bylo vězněno více než 32 000 lidí, 2 600 jich zahynulo.