28. ledna 2020

ODS: Poslanci pomohou vládě zrychlit stavební řízení

(www.ods.cz) ​​​​​​​Pokud jde o délku stavebního řízení, klesá Česká republika na úroveň rozvojových zemí. Stavební řízení se musí výrazně zrychlit. Tomu ale chystaný zákon v předložené podobě nepomůže. Premiéru Babišovi to na společné schůzce řekli předseda ODS Petr Fiala a místopředseda Martin Kupka.

„Jednali jsme s premiérem o stavebním zákonu. Chceme už konečně dostat Českou republiku v ukazatelích stavebního řízení mezi rozvinuté země, daleko od Kamerunu či Nikaraguy, kde se nachází nyní. Za posledních šest let se u nás stavební řízení významně prodloužilo. Shodli jsme se s premiérem, že stavební řízení musí zrychlit, aby bylo možné stavět silnice a byty, přijal i náš návrh, aby se na přípravě zákona podílela skupina poslanců, kterou vede Martin Kupka. Budeme samozřejmě hlídat, zda premiér plní, co slíbil. Kdyby naše výhrady pan premiér poslouchal již dříve, mohli jsme ušetřit spoustu času a stavební zákon mohl již být v přijatelné variantě ve Sněmovně,“ řekl po jednání předseda ODS Petr Fiala.

„Centrální stavební úřad, který navrhuje vláda, by veškerá stavební řízení na dlouhé měsíce zablokoval. Pracovní skupina poslanců teď bude hledat takový model stavebního řízení, který by byl funkční a který by neohrozil fungování systému na úrovni obcí a krajů. Chceme, aby se stavební řízení v ideálním případě dostalo pod hranici sta dnů, aby fungovalo jedno jediné razítko, aby spolu jednotlivé orgány spolupracovaly a aby se pomocí digitalizace celé řízení pro občany ještě dále zjednodušilo,“ doplnil místopředseda ODS Martin Kupka.