9. prosince 2019

Vláda nesmí hájit zájmy Agrofertu

(FORUM 24) Předseda ODS Petr Fiala zhodnotil pro deník FORUM 24 aktuální politickou situaci v České republice. Je přesvědčen o tom, že občané nemohou platit cizí podnikání, a to ani v případě premiéra Andreje Babiše a holdingu Agrofert.

Podle auditu Evropské komise hrozí, že ČR bude vracet peníze za dotace Agrofertu z peněz daňových poplatníků. Máte řešení, jak tomuto scénáři zabránit?

Jediné spravedlivé řešení je, že neoprávněné dotace vrátí ty firmy, které je neoprávněně čerpaly. Tyto peníze se musí vrátit daňovým poplatníkům. Je to jasné a je to v souladu se zdravým rozumem. Proč by měli občané platit cizí podnikání? Chápu, že se to nemusí líbit dotčeným firmám. Ale parlament ani vláda nesmějí hájit zájmy Agrofertu, ale zájmy českých občanů. A vláda má rozhodně možnosti, kterými může peníze získat zpět, stačí chtít. K tomuto chceme zavázat vládu z pozice Poslanecké sněmovny. A také navrhujeme zřídit dočasnou parlamentní komisi pro dohled nad touto kauzou. Chceme kontrolovat vládu, jak bude postupovat. Je to důležité, ukazuje se, že umí i lhát, jen aby ochránili šéfa. Tak aby náhodou ve vládě nezapomněli, co jsou zájmy České republiky a co jsou už jen podnikatelské zájmy předsedy vlády.

Sněmovna zamítla návrhy ODS na rozpočtové úspory za 46 miliard. Ale upřímně, čekal jste, že vaše návrhy mají šanci uspět?

Jistěže jsem nečekal rozvinutý červený koberec, ale čekal jsem mnohem serióznější přístup vlády. Vládu jsme netlačili k žádným populistickým výdajům, i když bychom to jako opozice mohli klidně dělat a bylo by to pohodlné. Vše, co jsme navrhovali, bylo rozpočtově zodpovědné hospodaření, které by lidi nijak nepoškodilo, naopak. Ušetřili bychom peníze pro nutné výdaje a zároveň bychom měli mírně přebytkový rozpočet. Odezva z vlády byla nulová. Ale to máte tak: když předseda vlády musí tři hodiny vysvětlovat, o čem je rozpočet, a semlít u toho páté přes deváté, pak je jasné, že nemá co říct, že nemá žádné priority. Jen vás chce unudit a odvést pozornost. Jinak by to celé zvládl za hodinu. A dvě hodiny jsme se mohli bavit o tom, jak škrtnout ten nesmyslný schodek. Opravdu nesmyslný. A ptám se: kdy vláda přestane zadlužovat občany, když to neumí udělat teď? Vláda má každý rok o sto miliard vyšší příjmy, a přesto s tím neumí vyjít.

V Otázkách Václava Moravce jste předsedovi vlády udělal nabídku: že můžete spolu podepsat smlouvu, podle které do roka a do dne společně v Parlamentu zrušíte superhrubou mzdu. On to odmítl. Překvapilo vás to?

Připadalo mi divné, jak se při tom rozčílil. Pokud již i návrhy, aby plnil vlastní sliby, vyvolávají v předsedovi vlády návaly zlosti, jsme na tom špatně. Schválně jsem si vybral téma, na kterém jsme se mohli shodnout. Nenavrhl jsem mu, aby postavil čtyři sta kilometrů dálnic ročně namísto těch čtyř, co staví. Přenesl jsem se i přes jeho výkřiky o špatné minulosti ODS, protože z toho on žije, nic jiného nemá. Ty řeči klidně vydržím. A pak jsme mohli udělat správnou věc. Ale kdo chtěl vidět, viděl, že s ním se normální slušný rozhovor bohužel vést nedá.

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS