9. května 2019

Vláda už se nezbaví podezření, že slouží k ochraně Babišových zájmů

(FORUM 24) Předseda ODS Petr Fiala popisuje v rozhovoru pro deník FORUM 24, jak absurdní byla vyjádření premiéra Andreje Babiše o investičním fondu. Hovořili jsme o mimořádné schůzi sněmovny a také o kampani před evropskými volbami.

Před dvěma týdny jste se spolu s Piráty a KDU-ČSL pokusili svolat mimořádnou schůzi. Ale hnutí ANO a ČSSD za tiché asistence KSČM a SPD neschválili program. Tehdy jste oznámili, že se nevzdáte. Už máte konkrétní představu?

Tento týden domluvíme další kroky. Platí, co jsme řekli: Poslanecká sněmovna musí mluvit s vládou o zprávě NKÚ, musíme hovořit o vývoji státního rozpočtu a vláda musí odpovědět. Tomu se nevyhnou. Podívejte se, je čas začít mluvit velmi vážně o tom, že stále ještě zažíváme skvělé časy, ekonomika stále ještě podává dobré výkony, ale postupně už zpomaluje – a přitom žádné zásadní reformy nejsou na stole. Pokud jste sledovali mou diskusi s premiérem v neděli v ČT, bylo to vlastně neuvěřitelné. Stačí jeden příklad. Jak dlouho slyšíme o nějakém investičním plánu za 3,5 bilionu jako o hotové věci? Půl roku? Tři čtvrtě roku? V neděli premiér k překvapení všech přiznal, že ho vlastně nemají hotový. Po pětiletém účinkování hnutí ANO ve vládě, kde ovládají z tohoto hlediska tři klíčové resorty: finance, dopravu a regionální rozvoj. A to, čím premiér mával včera v televizi a před měsícem v parlamentu, vlastně neexistuje. Prázdný obal. Neskutečné. Kromě toho v přímém přenosu oznámil, že chce nějaký investiční fond, kam budou banky dobrovolně přispívat pětinou svých výnosů. Připadal jsem si jako v nějakém absurdním divadle.

Minulý týden došlo k další výměně ministrů, je to dohromady už šestá změna v průběhu roku a také byl z postu vicepremiéra „sesazen“ dosavadní blízký člověk premiéra ministr Brabec. Lidé chodí na náměstí v obavě z ohrožení nezávislosti státního zastupitelství a proti ministryni Benešové. Část kulturní obce se bouří proti ministrovi kultury. Co toto podle vás vypovídá o stavu vlády?

Ministryni Benešovou zmiňme zvlášť a na prvním místě. Tato vláda se už nezbaví podezření, že ji premiér používá k ochraně svých osobních zájmů. A to způsobem, jakým žádný premiér u nás nikdy před ním. Je to jeho vina a jeho odpovědnost, že vyvolává takové pochybnosti vůči justici. Že vyvolává nedůvěru v právní stát. Bez ohledu na to, zda jsou ty pochybnosti oprávněné, nebo ne. Podezření tu je, je spojeno s rychlou výměnou ministra spravedlnosti po oznámení policie, že navrhuje obžalobu premiéra. Premiér neudělal nic, aby ty obavy rozptýlil, spíše naopak. Ponechám stranou to, že ČSSD se i v této věci chová jako loutkový koaliční partner. Ten problém kolem vlády je ale i jinde. Výměny ministrů ze strany Babiše předstírají akčnost, přitom tato vláda je ve skutečnosti totálně neakční. Normální vláda první polovinu volebního období udělá všechna podstatná a těžká rozhodnutí. Čím blíže k volbám, tím hůře se dělají obtížná rozhodnutí, v koaliční vládě dvojnásob. Co bude mít za sebou tato vláda za pár měsíců, v polovině svého mandátu? V neděli v televizní diskusi jsem se dozvěděl, že možná bude nový daňový zákon někdy v posledním roce vlády, tedy po osmi letech. Ale ani při tomto datu se premiér netvářil nějak přesvědčivě. Důchodová reforma, tu už odpískali. Redukce byrokracie, z toho nebude nic. Jsme na 97. místě na světě ve výkonnosti veřejného sektoru. A po letech ekonomického růstu jde vláda zápasit, aby udržela alespoň 40miliardový schodek. Smutná bilance. Já nemohu říkat, jak má vláda dělat svou práci. ODS je v opozici, možná se v něčem s vládou shodneme, jako když podpořili náš návrh výdajových paušálů pro živnostníky. A ve většině se určitě neshodneme. Já jen říkám, dělejte, co jste sami slíbili: zjednodušte daně, omezte byrokracii, dejte na stůl návrh, jak zreálnit výdaje rozpočtu, předložte důchodovou reformu… a můžeme se o něčem konkrétním bavit. Nepřistoupím na politiku, v jejímž centru je červená kšiltovka, osobní problémy premiéra a každý týden nějaká nová fantasmagorie.

Minulý týden začala oficiální část kampaně do eurovoleb. Co je podle vás hlavní téma těchto voleb u nás?

Zdá se mi, že hlavní témata jsou dvě, evropské a vnitrostátní. EU je dnes v krizi, hoří a Česká republika nesmí stát bokem. Jenže když něco hoří, tak to nepůjdeme hasit tím, co oheň způsobilo. A EU hoří hlavně proto, že se příliš dlouho prosazoval jediný koncept: koncept nekonečné integrace. A proti němu postupně sílil koncept odchodu z EU. Dnes se u nás oba tyto tábory trošku stáhly, čekají, ani jedni, ani druzí se ke své politice nehlásí tak nahlas a otevřeně. Jak přesvědčení federalisté, tak i propagátoři odchodu z EU jsou vyděšení z brexitu. Ale já říkám: pozor na ně. Jiný, než původní plán ani jeden z nich nemá. Je to stejný plán, který zapálil oheň pod samými základy EU. Nedejme jim šanci. Proti tomu nabízíme hlas zdravého rozumu, reformní program pro EU, který posílí české národní zájmy a je realistickou odpovědí na problémy, které EU dnes má. Dalším tématem těchto voleb je situace doma. Lidé dnes chodí na náměstí, vyjadřují obavu a nesouhlas. Ale ještě mnohem účinnější je říci, že toho máme dost, ve volbách, už za tři týdny.

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS