12. prosince 2017

Zahraniční spojence si prezident jen bonmoty nezíská

(FORUM 24) Prezident Zeman je dnes na návštěvě Slovenska. Je to symbolické – jde o našeho souseda a jeho poslední cestu před prezidentskými volbami. Předseda ODS Petr Fiala zhodnotil zahraniční politiku hlavy státu, kterou příliš nepochválil.

 
Jaký máte názor na prezidentovo počínání v oblasti zahraniční politiky?
 
Prezident Zeman se příliš často věnoval tomu, aby vzbuzoval skandály a provokoval, než aby budoval vyvážené zahraničněpolitické vztahy ČR. Nemám nic proti jeho důrazu na rozvoj ekonomické spolupráce například s Čínou, ani nemám nic proti podpoře ekonomické spolupráce s Ruskem. Jsem i pro věcný dialog s Ruskem, což však nesmí znamenat přebírání ruských názorů na anexi Krymu či konflikt na Ukrajině. Důraz na Východ bohužel nebyl u prezidenta Zemana vyvážený vztahy s našimi nejbližšími spojenci a partnery v Evropě a na americkém kontinentu. Prezident Zeman ani neposílil naše strategické vazby žádnou vážnou iniciativou a v poslední době ani žádnou významnou návštěvou v nějaké významné evropské metropoli. Je mi to líto, protože v této době, kdy evropští lídři debatují o budoucnosti unie, potřebujeme všemi komunikačními kanály prosazovat české názory a národní zájmy.
 
Co by měl udělat prezident jinak?
 
Nekandiduji na prezidenta a nemyslím, že je vhodné, abych diktoval budoucímu prezidentovi pracovní program. Myslím si ale, že by měl být aktivnější v těch částech evropského kontinentu, kde se tvoří názory na reformu EU. A kde by měl být více slyšet český hlas oslabený odchodem Velké Británie, s níž jsme často měli podobné názory. Ale na to, aby byl silnější, si musíme hledat spojence a pěstovat přátele. To neznamená, že s nimi musíme ve všem souhlasit, to od nás myslím ani nikdo nechce. Přátele a spojence si ale nehledáte prostřednictvím bonmotů ani provokativními vyjádřeními, ale důkladným dialogem, na který je příležitost při státních návštěvách. Protože tam se dá dělat program tak, aby se nevyčerpal jedním oficiálním jednáním.
 
Myslíte si, že český prezident jednal v souladu se zahraniční politikou státu?
 
Myslím si, že ČR má silné mechanismy, které udržovaly českou zahraniční politiku v chodu. Bez ohledu na to, jak se někdy pan prezident choval. Je ale pravda, že by bylo mnohem efektivnější, kdyby se na Hradě netvořila vlastní frakce zahraniční politiky, zpochybňující rétorika a v případě Ruska dokonce vlastní politika. Byl bych také rád, pokud by na Hradě úřadoval prezident, který není posedlý myšlenkou na to, co dnes komu provede. A myslím si, že prezidentovou úlohou je například i víc komunikovat s politickými stranami na témata týkající se zahraniční politiky a otázek EU. A pokud se mu zdá, že vládní politika je mdlá či rozpory mezi koalicí a opozicí týkající se EU příliš velké, tak by měl přispět ke konsenzu. Nejde přeci o to, jakým výrokem se prezident České republiky zapíše do denních monitoringů domácích či zahraničních médií. Jde ale o to, jak prezident dokáže posilovat strategické zájmy ČR u spojenců a společně s nimi.
 
Petr Fiala

předseda ODS