12. března 2015

Registrační pokladny ublíží

Vláda a zejména ministr financí A. Babiš usilují o zavedení registračních pokladen, resp. elektronické evidence tržeb, a spojují si s tímto projektem obrovská a nerealistická očekávání. On-line sledování podnikatelů má prý zvýšit daňový výběr, pomoci schodkovému rozpočtu, omezit šedou ekonomiku a narovnat podnikatelské prostředí.

Podle argumentace ministra a vlády to skoro vypadá, že mít tyto pokladny už před pár lety, měli bychom dnes zřejmě v pořádku veřejné finance, podvádění s daněmi by neexistovalo a podnikatelský sektor by jen kvetl. Nic z toho neplatí a věřit takové fikci může asi málokdo.

Registrační pokladny jsou v prvé řadě vyjádřením fatální nedůvěry naší vlády vůči podnikatelskému sektoru. Vláda natvrdo říká, že každý podnikatel je pro ni automaticky potenciální zloděj, který chce obrat stát. Proto musí být všichni podnikatelé přijímající tržby on-line spojení s finančním úřadem a posílat o jakékoliv své tržbě státním úředníkům okamžitou informaci.

Tento permanentní dozor státu napovídá, že podnikání je podle této vlády veskrze podezřelá a nebezpečná činnost, kterou musí stát čtyřiadvacet hodin hlídat. To je velmi smutnou zprávou o náladě v naší společnosti. Kdo dnes podnikání hájí a připomíná, že bez tvorby bohatství v soukromém sektoru by neměl stát co zdaňovat a následně přerozdělovat, je za podivína.

Výběr daní je přitom úlohou státu, resp. základním předpokladem pro jeho existenci. Neumíli stát daně dobře vybírat, měl by začít nejprve sám u sebe, než připne hlídací obojek podnikatelům, kteří si ho budou muset navíc připnout za svoje vlastní peníze.

Už dnes mají přece finanční úřady na základě daňových přiznání a účetních dokladů možnost zjistit, nakolik se jakému podnikateli daří, jaké má tržby a jaké platí daně. Jakýkoliv nesoulad, odchylka od průměru, nepořádek v daňových dokladech můžou být impulzem, aby se úřad na podnikatele zaměřil a zkontroloval ho hlouběji.

Problém našeho státu ale není v nízkém výběru daní a v malých příjmech státního rozpočtu. Problém je ve velkém státu a ve vysokých výdajích na jeho fungování. Místo dalších regulací a nákladů přenášených na podnikatele by měla vláda řešit přebujelé vládní výdaje.

Případné zavedení registračních pokladen přinese podnikatelům dodatečné náklady, které přimějí ty nejmenší s podnikáním skončit. Přibude nezaměstnaných a dalších vládních výdajů na jejich dávky. Méně podnikatelů bude také znamenat méně konkurence s negativním dopadem na kvalitu a ceny pro spotřebitele.

Pouštět se do takového experimentu v zemi, kde je podle kvalifikovaného odhadu podíl šedé ekonomiky kolem 16 % HDP, je zbytečné a nebezpečné. Brát si za příklad a vzor Chorvatsko s podílem šedé ekonomiky na úrovni 29 % HDP je pak mimo jakékoliv racionální uvažování.
Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS