2. března 2015

Prostě nevybíráme!

Ani únorová data o plnění státního rozpočtu nenaplnila očekávání vlády ohledně výše vybraných daní. Příjmy státního rozpočtu jsou tak od začátku roku o 26,2 mld. Kč nižší, než byly v roce minulém.

Aktuální čísla jsou nejenom horší než v loňském roce, ale také horší než v roce 2013. Potvrzuje se, že Andrej Babiš neumí dostát svým slibům o efektivnějším a vyšším výběru daní. Přes mimořádné okolnosti snižující daňové inkaso, jako je loňské předzásobení cigaretami, máme na straně druhé stávající hospodářský růst, který by měl Ministerstvu financí v inkasu daní pomáhat.

Data pokladního plnění státního rozpočtu jsou prvním signálem, že státní rozpočet na rok 2015 byl navržen špatně a vláda by měla začít přemýšlet o úpravách. Na problémy rozpočtu jsme jako opozice od samého počátku upozorňovali, vláda se však s námi odmítala bavit. 
 
Klíč k úpravě rozpočtu a vlastně klíč k celé konsolidaci veřejných financí leží na výdajové straně rozpočtu. Pro okamžitou stabilizaci rozpočtu by vláda měla přistoupit k revizi provozních výdajů, které ve svém rozpočtu na letošní rok neodpovědně zvýšila. Pro dlouhodobější udržitelnost veřejných financí by vláda měla začít řešit tíživé mandatorní výdaje.
Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady