23. června 2014

Středočeský kraj je rukojmím vnitrostranických bojů v ČSSD

Občanští demokraté jsou přesvědčeni, že odstoupení hejtmana Středočeského kraje je výsledkem dlouhodobého vnitrostranického boje ve středočeské sociální demokracii. Změna osoby hejtmana navíc podle nich nevyřeší problémy, které kraj má v různých oblastech. Odchod Josefa Řiháka tak ODS vnímá spíše jako návrat ke způsobu vládnutí a hlavně způsobu komunikace s opozicí, jaká vládla za dob Davida Ratha.

(23.června 2014)  "Odstoupení Josefa Řiháka z funkce hejtmana Středočeského kraje pro nás nebylo překvapením.Ve středočeské sociální demokracii na něho byl  dlouhodobě vyvíjen tlak a jeho odchod je konečným výsledkem vnitrostranického boje. Bohužel se tento mocenský boj  stal v poslední době jediným tématem, kterým se krajské vedení zabývalo místo toho, aby se věnovalo správě regionu. Důsledky cítí obyvatelé kraje na vlastní kůži, protože kraj se tak stal rukojmím vnitrostranických tahanic," uvedl předseda Kontrolního výboru a krajský zastupitel za ODS Jan Skopeček.

Podle ODS totiž i údajné úspěchy hejtmana Řiháka, které ve svém pokryteckém a téměř uslzeném vystoupení uváděli právě ti, kdo ho donutili rezignovat, jsou více než diskutabilní. "Je snadné přestat zadlužovat kraj a údajně tak stabilizovat krajský rozpočet, když už se krajské vedení zadlužilo natolik, že mu nikdo není ochoten půjčit," upozornil středočeský poslanec a bývalý středočeský hejtman Petr Bendl. V rozporu s údajným dobrým hospodařením je však katastrofální zadlužování krajských nemocnic, rozbité silnice a mosty v havarijním stavu nebo prakticky nulová investiční politika kraje v poslední době.

"Celá věc na mě působí dojmem, že bývalé Rathovské vedení kraje hejtmana Řiháka využilo stejně, jako využilo bezprostředně po zadržení Davida Ratha Zuzanu Moravčíkovou. Tehdy potřebovali relativně čistou a s Rathem tolik nesvázanou Moravčíkovou na post hejtmanky a následně ji po volbách nezvolili ani do krajské rady. Řihák se pak pro ně stal zástěrkou, díky které uspěli v krajských volbách a mohli přepuštěním míst v radě komunistům spolu s nimi ovládnout kraj. Nyní se podle nich už není třeba skrývat a je čas vrátit se na výsluní. Proto se Řiháka zbavili," doplnil předseda klubu zastupitelů ODS Raduan Nwelati. Dalším důvodem podle Nwelatiho je i to, že se Řihák neukázal tak úplně ochotným spolupracovat na zamaskování různých "kostlivců", kteří postupně vypadávají ze skříně a na jejichž schvalování se aktivně bývalí členové Rathovského vedení podíleli. Jako příklad lze uvést například likvidaci Středočeské turistické a informační služby, pokutu, kterou kraj obdržel od ÚHOS za projekt revitalizace bývalého vojenského prostoru Milovice nebo chyby v řízení krajského úřadu, které identifikoval vnitřní audit.

"K tomu lze doplnit například skutečnost, že po odstoupení  ředitele krajského úřadu dodnes nebylo vypsáno výběrové řízení na obsazení této důležité funkce," upozornil krajský zastupitel Tomáš Havlíček.

Občanští demokraté proto změnu na postu hejtmana nevnímají jako řešení problémů, v nichž se kraj nachází. "Problémem samozřejmě není osoba hejtmana Řiháka, ale to, že sociální demokraté s komunisty nejsou schopni kraj smysluplně řídit. Výměna hejtmana nic neřeší, protože změny by musely být mnohem hlubší. Sociální demokraté by se museli zbavit všech bývalých členům rady z doby Davida Ratha a odstřihnout se od komunistů, kterým jde stejně jen o to udržet se co nejdéle na co nejvíce mocenských postech. V takovou míru vnitrostranické sebereflexe však příliš nevěříme a doufáme alespoň, že do čela kraje nezvolí sociální demokraté s komunisty někoho z bývalých Rathových spolupracovníků," uzavřel Jan Skopeček.

Klub krajských zastupitelů ODS v Zastupitesltvu Středočeského kraje

Štítky: