1. února 2014

Nová vláda útočí na zájmy živnostníků

1. Zrušení či omezení výdajových paušálů

Na tomto příkladě nová koalice ukazuje, že se nezastaví ani před něčím, co je úspěšné a funguje. Počet podnikatelů využívajících výdajové paušály rok od roku roste, dnes je to více než 500 000 podnikatelů, kterých se případné omezení paušálů dotkne. ODS je naopak připravena podnikatele podpořit prostřednictvím odstraňování administrativní zátěže a bariér. ODS bude v Poslanecké sněmovně v tomto směru předkládat poslanecké návrhy legislativních změn s cílem dalšího rozvoje podnikatelského sektoru. ODS využije návrhů na odstraňování podnikatelské zátěže, které připravila ještě v minulém volebním období na ministerstvu průmyslu a obchodu, ale z důvodu pádu vlády je nestačila v rámci legislativního procesu dotáhnout do konce.

 

2. Zavedení registračních pokladen

ODS nepovažuje na rozdíl od nově vznikající koalice každého provozovatele i toho nejmenšího obchůdku automaticky za podvodníka, který se chce vyhýbat placení daní. Sankcionováni by měli být jen ti, kteří právní řád, včetně daňových zákonů, nedodržují, nikoliv většina těch, kteří jsou slušní a poctiví. Lepší cestou by bylo daňové prostředí zpřehlednit, zjednodušit a stabilizovat, pak by k daňovým únikům nedocházelo. Náklady na registrační pokladny by byly pro řadu živnostníků likvidační, postihlo by to i tu část veřejnosti, například seniory, která je odkázána na malé provozovatele v obcích, kde není jiná alternativa k nákupům i těch nejzákladnějších potravin.

 

3. Zvýšení minimální mzdy

Nová koalice chce podnikatelům zdražit pracovní sílu a to především tu nejméně kvalifikovanou. Zamezí tak rozvoji podnikání a zvýší zástupy nezaměstnaných. ODS je naopak připravena podpořit liberalizační změny zákoníku práce. Jedním z dílčích, jednoduchých, ale účinných opatřeních je i rozšíření možnosti využívaní dohod o provedení práce a podpora dalších jednoduchých forem pracovněprávních vztahů. ODS se zavazuje přinést v tomto směru vlastní poslanecký návrh, pokud tak neučiní vláda.

Ing. et Ing. Jan Skopeček

člen výkonné rady
krajský zastupitel
předseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení