23. září 2021

Koalice SPOLU: Urychlíme výstavbu dopravní infrastruktury

(www.ods.cz) Předsedové stran koalice SPOLU Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová a Marian Jurečka dnes navštívili v doprovodu krajských jedniček Středočeský kraj. Řeč byla samozřejmě i o řešení nejpalčivějších problémů, které trápí Středočechy.

Výstavba Pražského okruhu je jednoznačně klíčovým úkolem následujícího období. Stavba úseku 511 od dálnice D1 kolem Říčan k Běchovicím je pro zkvalitnění dopravy na hranici Prahy a Středočeského kraje nezbytnou podmínkou. Česká republika nutně potřebuje dohonit handicap mnoha předchozích let a posunout se v přípravě a stavbě Pražského okruhu. Stejně tak je potřeba posunout rychleji dopředu stavbu dálnice D3.

„Střední Čechy dlouhodobě trpí nedostavěným Pražským okruhem. Pro velkou část Středočechů, kteří denně dojíždějí do práce, je to každodenní stres a komplikace. Proto v nadcházejícím období zaměříme pozornost právě na to, aby se tento okruh stal národní prioritou a všechny fáze příprav se urychlily,“ říká lídr kandidátky Jan Skopeček.

Další významnou prioritou je výstavba P+R parkovišť a posílení kolejového spojení z okrajových částí regionu směrem do metropole. „Pro moderní a k životnímu prostředí šetrné řešení dopravy je důležité zajistit možnost přestupu z automobilů na železnici, případně na autobusy. Vytváření nových terminálů a P+R parkovišť je tak v tom nadcházejícím období dalším zásadním úkolem,“ říká Helena Langšádlová.

Vedle dopravy je dalším tématem dobudování infrastruktury škol v blízkosti Prahy, kde dochází k dramatickému nárůstu obyvatel. „Chceme pomoci všem městům a obcím, kde se v tuto chvíli nedostává míst v základních školách, aby mohly připravit projekty rozšíření kapacity škol, aby děti měly kam chodit. Investice do školství je investicí do budoucnosti našeho státu. Peníze na nové budovy škol se musejí najít,“ dodává Nina Nováková.