9. března 2021

Respirátory pro potřebné distribuují v dnešních dnech kandidáti koalice SPOLU

(www.ods.cz/region.stredocesky) Koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) nakoupila koncem minulého týdne více než třicet tisíc respirátorů, které se rozhodla rozdělit mezi jednotlivé kraje a distribuovat je potřebným. Zástupci ODS, TOP 09 a KDU-ČSL ve Středočeském kraji tak dostali k dispozici tři tisíce respirátorů a ty v současných dnech rozváží po svých okresech a rozdávají je místním charitám, pečovatelským službám, domovům seniorů a dalším sociálním zařízením. Přidanou hodnotou celé akce je i to, že koalice nakoupila respirátory od českého výrobce.

Jsem rád, že jsme se rozhodli část peněz určených na volební kampaň využít tímto prospěšným způsobem. Ochranné pomůcky jsou v současné epidemiologické situaci nezbytné, ale pro řadu lidí znamenají značnou finanční zátěž, pro někoho jsou dokonce nedostupné. Proto jsme se rozhodli ve Středočeském kraji darovat tři tisíce respirátorů těm nejpotřebnějším. Já osobně jsem rozvezl respirátory v domovském okrese Beroun, a to konkrétně v Hořovicích, kde poslouží pěstounům a matkám samoživitelkám, Charitě Beroun, která zajišťuje nezbytnou pomoc sociálně znevýhodněným skupinám a také domovu seniorů T. G. Masaryka, kde budou k dispozici klientům domova. Další tři stovky respirátorů jsme dnes poslali pečovatelské službě v Benešově a také Charitě Vlašim, další středočeská města a obce budou v následujících dnech pokračovat,“ říká o distribuci respirátorů poslanec za ODS a lídr středočeské kandidátky SPOLU v říjnových volbách Jan Skopeček.

Ano, respirátory jsou o hodně účinnější než roušky. Vláda však před tím, než přikázala nosit respirátory na mnoha místech, měla je zdarma zajistit zejména pro ty, kteří si jejich koupi nemohu dovolit,” říká o motivaci k této pomoci poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová.

„Jsem velmi ráda, že se naše koalice rozhodla věnovat peníze na nákup kvalitních českých respirátorů a pomoci těm nejpotřebnějším. Díky tomu půjde 750 respirátorů FFP2 také Domovu pro seniory a sociálně slabým občanům v Mníšku pod Brdy,” dodává kandidátka Andrea Midkiff za KDU-ČSL.

„Důležité je zdůraznit, že respirátory pochází od českého výrobce. Chceme tím ukázat, že podobné zdravotní produkty lze vyrábět a nakupovat v České republice. Hlavně jsme ale v této covidové krizi chtěli alespoň trochu podpořit naši domácí ekonomiku a české podnikatele,“ dodává poslanec Jan Skopeček (ODS).