16. ledna 2021

Ministr zdravotnictví musí odkrýt karty

(www.ods.cz) ODS žádá ministra zdravotnictví Blatného, aby zveřejnil přehlednou tabulku, jak stát rozdělil všechny doposud doručené vakcíny proti covid-19.

„V posledních dnech se objevilo několik velmi podezřelých případů či přímo skandálů kvůli nesprávnému nakládání s vakcínami. Z různých reakcí ministra i premiéra je jasné, že si připravují půdu, aby mohli shodit veškerou vinu za svou neschopnost na Evropskou unii a na společnost Pfizer. Na prvním místě si ale musí Česká republika udělat pořádek doma,“ vyzývá místopředseda ODS Martin Kupka.

Vláda musí veřejnosti ukázat, jak je to opravdu s rozdělením očkovacích látek. Kraje a krajské nemocnice se za cenu velkého úsilí a vynaložených finančních prostředků připravily, aby byly schopné očkovat vysoké počty lidí. Místo toho ale kraje narážejí na naprostý nedostatek očkovací látky i pro lidi v první linii a pro seniory starší 80 let.

„Zásadní problém v celé věci představuje rozdělení již doručených dodávek. V některých krajích nejsou kvůli nedostatku vakcíny dosud naočkováni ani krajští zdravotníci, zatímco jinde musejí přemýšlet, jak to udělat, aby vakcíny nemuseli vylévat. To všechno naznačuje velmi špatnou organizaci očkování od samého začátku. A pokud chce vláda kohokoli kritizovat, musí se především sama chovat transparentně, konečně odkrýt karty a ukázat, jak naložila s již doručenými vakcínami,“ zdůrazňuje Martin Kupka.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu