6. ledna 2021

AntiCovid tým: Ministerstvo nesmí mlžit. Chceme znát přesná čísla očkovaných v Česku i dostupnou vakcínu pro pedagogy

(www.ods.cz) Velmi oceňujeme, že Ministerstvo zdravotnictví konečně zavedlo očkovací plán, po jehož zavedení AntiCovid tým volal už od listopadu. Jedině ucelená strategie umožní návrat společnosti do ekonomického a sociálního normálu. Přesto se členové AntiCovid týmu domnívají, že pro jeho realizaci i včasný návrat k normálu je zapotřebí zohlednit několik doporučení. Jaká jsou doporučení AntiCovid týmu?

  • Současný plán očkování nesmí nijak ochromit běžné fungování zdravotnického systému, dopředu naplánované zákroky, elektivní péči i kapacitu zdravotnických zařízení. Očkování je prioritou, nesmí však za žádnou cenu vést k paralýze celého systému.
     
  • V očkovacím plánu musí být zahrnuto i to, jakým způsobem se k aplikaci vakcíny dostanou ohrožené skupiny obyvatel, zejména lidé v pokročilém důchodovém věku žijící v menších městech s menší dostupností dopravy do fakultních nemocnic.
     
  • Také učitelé musí být v očkovacím plánu zahrnuti už v průběhu února, jelikož právě díky vakcinaci se mohou vrátit děti do škol. Vakcinace pedagogů je absolutní prioritou a musí následovat okamžitě po proočkování nejrizikovějších skupin lidí (zdravotníci, ošetřovatelé v domovech s pečovatelskou službou, věkem ohrožené skupiny obyvatel). Považujeme tento postup za nezbytnou prevenci, aby při třetí vlně nemusela být omezena výuka tak drastickým způsobem jako nyní.
     
  • Stejně tak je nutností, aby středně velké a všechny větší firmy pravidelně testovaly své zaměstnance. Právě pracoviště a školy patří k rizikovým místům, kde se šíří nákaza. Jedině pravidelné testování tomu může zamezit.
     
  • Je zapotřebí připravit očkovací centra, tedy místa, která po německém vzoru (a vzoru Jihočeského kraje) budou odbavovat očkování.
     
  • Trváme také na tom, aby Ministerstvo zdravotnictví (respektive ÚZIS) zveřejňovalo na denní bázi počet očkovaných osob v Česku. Jedině tak docílíme toho, že budeme schopni posoudit, na kolik zvládá vláda občany očkovat a na kolik se blížíme izraelské cestě (kde byli schopni naočkovat milion lidí za dva týdny).