7. února 2020

Rozklad správy silnic ve Středočeském kraji v přímém přenosu

(www.ods.cz/region.stredocesky) Máme za sebou černý týden středočeské správy silnic. Zásah protikorupční centrály v sídle Krajské správy a údržby silnic, pokuta Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže za neoprávněné dělení zakázky a zaryté mlčení vedení kraje. Ukazuje se, že hnutí ANO ve správě silnic selhává. Na problémy a přehmaty v této oblasti ODS opakovaně poukazuje.

„Na posledním jednání krajského zastupitelstva jsme se od vedení kraje dozvěděli, že je KSÚS nejkontrolovanější organizace. Po zásahu protikorupční policie už víme, jak to mysleli. Je to ale bohužel velmi špatná zpráva pro všechny Středočechy. Katastrofický stav silniční sítě je přitom jeden z největších problémů regionu s přímým dopadem na každodenní život lidí. Místo řešení spěje krajská správa silnic pod vedením ANO k rozkladu. Zjevně se inspirovali od Andreje Babiše, který podobný tanec předvádí na ministerstvu dopravy,“ říká krajský zastupitel Martin Kupka.

Klub zastupitelů ODS rozhodně mlčet nebude. Pokládáme paní hejtmance několik zásadních otázek a čekáme, že na ně odpoví co nejdříve:

• Co všechno si protikorupční centrála ze sídla KSÚS odvezla?

• Kolika výběrových řízení se týká zabavená dokumentace?

• Jaká opatření vedení kraje v návaznosti na události uplynulého týdne na krajské správě a údržbě silnic spouští?

• Správa silnic se proti uložené pokutě Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže sice odvolala. Jaké změny ale KSÚS chystá v zadávání veřejných zakázek, aby do budoucna nečelila dalším pokutám?

• Jaké změny v systému kontrol práce KSUS připravuje, aby se neopakovaly problémy s kvalitou oprav a rekonstrukcí silnic?

„Odpovědi jsou pro nás důležité i v souvislosti se záměrem přijmout úvěr ve výši 6 miliard korun, ze kterého má jít 75 % do komunikací prostřednictvím KSÚS. Požádáme také o schůzku předsedů všech politických klubů s radním pro dopravu, abychom získali informace o aktuální situaci a urychlili nezbytné změny,“ říká předseda krajských zastupitelů za ODS Tomáš Havlíček.