22. července 2019

Přestaňme se bavit o Babišových pohádkách. Česko se musí vrátit na správnou cestu

(FORUM 24) Předseda ODS Petr Fiala pro deník FORUM 24 ostře zkritizoval premiéra Andreje Babiše. Zejména pak jeho podivné kličkování kolem investičního plánu nebo stále se zvyšující deficit.

Andrej Babiš často říká, že opozice nemá program. Má pravdu? Můžete jasně říci, co jste konkrétně ve Sněmovně udělali?

Premiér Babiš běžně používá bezobsažné fráze, dokonce bych řekl, že většinu jeho politiky už dnes tvoří jen řešení vlastních problémů a bezobsažné fráze. Toto je jedna z nich. Možná stačí jeden příklad. Jediná pomoc živnostníkům za celé toto volební období je zvýšení výdajových paušálů. My jsme to doslova protlačili přes několikaletý odpor ANO. Dnes se tím premiér chlubí, když se ho zeptají, co udělal pro živnostníky. Protože nic jiného nemá. Vyhlásili jsme velký právní úklid, jehož součástí má být rušení zastaralých zákonů. Vláda to nejdříve odmítla, ale nyní připravuje identický vládní návrh. Škoda že nekopíruje i zbytek našich nápadů z našeho reformního antibyrokratického balíčku. Lidem by se v soukromí i v podnikání dýchalo svobodněji a snadněji. Na poslední schůzi Sněmovny se podařilo schválit zásadu, že zákony budou nabývat účinnosti jen dvakrát do roka, aby v tom nebyl chaos a všichni se měli čas připravit na změny. A každý zákon musí zároveň obsahovat srozumitelný seznam povinností, aby se lidé v zákonech vyznali. To je taky iniciativa ODS. Musím říct a nepřeháním, že prosadit něco takového je při současném rozložení politických sil skoro zázrak. Kompletní seznam našich iniciativ nebo pozměňovacích návrhů, kde jsme měli významnou spoluúčast, představuje několik hustě popsaných listů A4. Většinu sice vláda odmítla, ale některé se nám podařilo prosadit důsledností a neústupností. Skoro bych řekl, že podle latinského přísloví, že kapka nehloubí kámen silou, ale vytrvalostí. Ale ani „neúspěšné“ návrhy nebudou zbytečné: budeme připraveni je prosadit, jakmile budeme ve vládě. Víme, jak snížit daně, jak snížit byrokracii, a naopak kde a co podpořit a kam přidat.

Premiér slíbil velkolepý investiční plán, vy ho často kritizujete. Není ale právě dlouhodobá ambiciózní vize to, co Česká republika potřebuje?

Promiňte, ale premiér si vymýšlí. Už rok a půl vypráví o nějakém plánu za 3 a půl bilionu korun, který nikdo neviděl, přitom ve skutečnosti musí zachraňovat deficity řádově v miliardách, aby se mu nerozpadl rozpočet. Bez jediné podstatné investice. Jakou to má logiku? A teď, ještě dříve, než mohl někdo ten jeho slavný plán vidět, jsem četl v médiích, že prý je „plán“ již redukovaný na třetinu a většinu z toho má investovat někdo jiný než vláda. Přestaňme se bavit o pohádkách. Ve skutečnosti reprezentují nárůst veřejných investic čtyři kilometry dokončených dálnic v minulém roce. To je výsledek po 6 letech vlády ANO nad 3 klíčovými vládními resorty: financemi, dopravou a místním rozvojem. Společná vláda ANO a ČSSD zvýšila za 6 let svého fungování o 24 % vládní výdaje, ale kvalita služeb není o ¼ lepší. Ano, Česká republika se může vrátit mezi desítku nejvyspělejších zemí světa, kam nás dostala generace zakladatelů státu. Ale to, co provádí s republikou a její politikou tento premiér, je cesta do slepé uličky.

Po letní pauze se v září opět sejde Sněmovna. Jaké máte na podzim plány a politické cíle?

V první řadě budeme pokračovat v tlaku na vládu, aby plnila alespoň některé vlastní sliby a závazky: například snižovat byrokracii. Budeme hlídat rozpočet, který se začal nebezpečně rozpadat a kde jim už ani 40miliardový deficit nestačí. Když už vláda dělá bezobsažnou politiku, tak ať nás všechny alespoň nezadlužuje. Zároveň budeme představovat stále více vlastních plánů i v nových oblastech a v nových politikách a budeme přesvědčovat lidi, že tady je silná politická a programová alternativa, která dokáže nabídnout lepší budoucnost. Na rozdíl od stále více bezradného a dezorientovaného premiéra, který se topí v osobních problémech a přihlíží politické a ústavní krizi, my víme, co je třeba dělat. Brzy si budeme připomínat 30 let svobody a je nejvyšší čas vrátit Českou republiku na správnou cestu.

(Autor: Johana Hovorková)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS