19. července 2016

ODS: Praha odsoudila Středočeský kraj ke kamionové invazi, hejtman jen přihlíží

„Zásadně nesouhlasíme s dnešním rozhodnutím pražských radních, kteří schválili zákaz vjezdu kamionů nad 12 metrů délky do metropole. Je to rozhodnutí, které poškodí mnoho lidí, zejména Středočechy v městech a obcích mezi dálnicemi D1 a D11. Pražští radní dnes bezohledně odsoudili Středočeský kraj a jeho občany ke kamionové invazi,“ kritizuje rozhodnutí kandidát na hejtmana a starosta Líbeznic Martin Kupka.

„Obávám se, že ekonomické důsledky tohoto mimořádně špatného rozhodnutí pražských radních budou nedozírné. Kamiony, které se přesunou na silnice ve Středočeském kraji, rozhodně neprospějí stavu tamních silnic. Bohužel, vina leží i na vedení Středočeského kraje, které se nedokázalo za své občany postavit a proti nesmyslnému plánu pražských radních protestovat. Hejtman jen přihlíží, jakoby se ho to netýkalo,“ říká předseda středočeské organizace ODS a ekonomický expert strany Jan Skopeček.

„Vypadá to, jako by si pražští radní nevšimli, že právě jejich strany vládnou v zemi. Místo skutečných jednání se uchylují k mediálním gestům. Usvědčují se jen ze vzájemné neschopnosti. Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) ostatně ani nezakrývá, že jeho cílem je vydírat vládu a zároveň premiéra z vlastní strany, aby urychlili dostavbu pražského okruhu. Je to ale vydírání na vrub občanů Středočeského kraje, a to je nepřípustné,“ protestuje Martin Kupka.

Občanští demokraté již v minulých týdnech opakovaně kritizovali jak vyřazení části pražského okruhu ze seznamu prioritních staveb, tak i postoj Prahy a laxní přístup hejtmana Středočeského kraje Petery. Výsledkem tohoto toxického mixu politiky ústupků a vydírání je, že středočeské silnice budou plné kamionů a dostavba pražského okruhu bude v nedohledu. ODS takový postup odmítá a vyzývá k zahájení intenzivního jednání mezi zástupci Prahy, Středočeského kraje a vládou tak, aby bylo dosaženo rychlé dostavby pražského okruhu.