17. prosince 2020

Anticovid tým: Zavírání fitness center nemá logiku. Zveřejněte index rizikovosti

(www.ods.cz) Členové AntiCOVID týmu požadují po ministrovi zdravotnictví, aby zveřejnil metodiku výpočtu indexu rizikovosti (IRI, definuje riziko pravděpodobnosti šíření nákazy COVID-19).

„Nám, členům Anticovid týmu po řadě konzultací s nezávislými odborníky vychází IRI například pro supermarkety daleko vyšší než pro Fitcentra nebo muzea či galerie. IRI pro Fitcentra a běžné výstavy či muzejní expozice je dle našich propočtů prakticky zanedbatelný. Velký je také rozdíl IRI mezi tzv. bary a restauracemi s obsluhou,“ píší členové AntiCOVID týmu ministrovi Blatnému.

Členové týmu také doporučují, aby odborná doporučení ministra k uzavírání jednotlivých provozů vycházela právě z Indexu rizikovosti.

„Domníváme se, že nová vlna plošných omezení vůbec nezohledňuje rizikovost přenosu viru v dané kategorii provozovny. Přitom tato omezení mají devastačními dopady na jejich majitele, provozovatele i zaměstnance. Vyzýváme Vás tímto, abyste upravil zákaz týkající se omezení např. sportovišť nebo muzeí a galerií tak, aby vždy zohledňoval IRI u jednotlivých aktivit. Typických příkladech jsou na jedné Fitcentra a na druhé straně kolektivní kontaktní sporty, kdy je index rizikovosti naprosto odlišný. Jsme přesvědčeni, že z důvodů toho, že dochází přes další a další restriktivní opatření ke zvyšování počtu nakažených je i to, že není zohledněn index rizikovosti,“ dodávají členové týmu.

Text dopisu Anticovid týmu ministrovi zdravotnictví.