22. února 2021

O distanční výuce v ZUŠ

(Zbraslavské noviny) Rozhovor s ředitelem ZUŠ Zbraslav.

Pane řediteli, jak v současnosti probíhá distanční výuka na ZUŠ?

Oproti jarní výuce se nám podařilo sjednotit výukovou platformu: od října všichni učitelé ZUŠ používají výhradně MS-Teams. Museli jsme dokoupit 11 notebooků a všechny naše učitele vyškolit. Byli jsme jednou z mála pražských ZUŠek, která už v polovině října dokázala rychle zareagovat na vládní opatření ohledně omezení provozu škol. Notebooky a proškolení našich učitelů financovala městská část, která nám ze svého rozpočtu poskytla dotaci v celkové výši 200 000 Kč. Dále bylo zapotřebí v budově školy vyřešit celoplošné pokrytí signálem wi-fi, které si škola hradila z investičního fondu cca 70 000 Kč. Na nákup notebooků a rozšíření sítě jsme vypsali výběrové řízení. Skvělé bylo, že se nám vše podařilo zrealizovat během jediného týdne: v pondělí proběhlo školení, v pátek dorazily notebooky a další pondělí se už učilo dle rozvrhu.

Mají k dispozici počítač i všichni žáci ZUŠ?

Ano, ale je s tím trochu problém. Některé rodiny mají více dětí a k dispozici jen jeden počítač, děti ze středních škol mají výuku až do odpoledne, odpoledne zase musí na počítači dělat úkoly. Někdy zkrátka není jednoduché všechno skloubit.

Jakou zpětnou vazbu máte od učitelů? Neztrácejí děti při tak dlouhé distanční výuce trochu motivaci?

Ano, je to dlouhé. Pro pedagogy je výuka přes nové technologie mnohem úmornější a vyžaduje od nich větší kreativitu. Pro žáky je to náročné na soustředění: jsou v domácím prostředí, kde chodí babičky, sourozenci. Do toho si připočtěte možné technické problémy, výpadky spojení atd. Učitelé se snaží náročnost výuky přizpůsobit komplikovaným podmínkám, ale je to opravdu těžké, nejvíc asi pro ty nejmenší. Dětem, učitelům i rodičům asi chybějí i živá vystoupení. Chybějí koncerty, výstavy… Přesto se nám během krátkého prosincového uvolnění, kdy se mohlo chodit do školy, podařilo vyslat dva naše žáky na soutěž Talent Prahy 5 v Národním domě na Smíchově. Oba dosáhli skvělých výsledků: Christopher Porteous (housle, třída V. Mahelky) se umístil na prvním místě a Zora Kalinová (zpěv, třída Z. Vernerové) na místě druhém. Ocenění ze soutěží si přivezly i klavíristky Kristýna Štolcová (třída A. A. Ludvíčkové) a Viktoria Kostina (třída O. Smoliarova).

Děkuji za rozhovor a doufám, že až vyjde, budou se učitelé a žáci už zase moct potkávat ve třídách.

Kateřina Pietrasová, šéfredaktorka Zbraslavských novin

Karel Nedoma

místopředseda MS ODS Zbraslav