24. března 2015

Vzpomínka na 76. výročí vypálení vsetínské synagogy

Ve čtvrtek 19. března, v den 76. výročí vypálení židovské synagogy na Štěpánské ulici, se město Vsetín připojilo k celosvětovému Projektu Narcisy organizovanému americkou společností Am, Yisrael Chai!. Tato společnost si klade za cíl posílit povědomí o holocaustu. Na Štěpánské ulici, kde stávala židovská synagoga, se sešli zastupitelé, Diakonie Vsetín, žáci vsetínských základních škol a  veřejnost, aby zde zasadili 180 narcisů a společně uctili památku dětských obětí, které během holocaustu zahynuly.

Projekt Narcisy si klade za cíl vysadit po celém světě celkem 1,5 milionu žlutých květů narcisů. Právě tolik dětí během 2. světové války zahynulo. Vysazením narcisů se společnost chce zasadit o to, aby se na tyto děti nezapomnělo. Narcisy symbolizují žlutou Davidovu hvězdu, kterou byly židovské děti nuceny za nacistické okupace nosit.

Jménem Federace židovských obcí v České republice hovořil také Petr Papoušek, který poděkoval Vsetínu za iniciativu připojit se k Projektu Narcisy. Žáci základní školy Sychrov přečetli vzpomínky vsetínské rodačky Ilsy Reiner Eichnerové z knihy Očima dítěte, kde paní Ilsa vzpomíná, jak se do synagogy chodila s tatínkem modlit.

„Projekt Narcisy vznikl v roce 2010 v americké Atlantě, založila jej společnost Am, Yisrael Chai!, což znamená, Ať se daří židovskému národu,“ uvedl ředitel Diakonie Vsetín Dan Žárský, který také přečetl jména šesti vsetínských dětí, které zahynuly v koncentračních táborech. „K Projektu Narcisy se zatím v Evropě připojilo Německo, Holandsko, Polsko a díky Vsetínu také Česká republika. Do dnešního dne je po celém světě vysázeno více jak sto osmdesát sedm tisíc narcisů,“ uzavřel Žárský.