1. února 2015

Dne 27. ledna 1945 byl osvobozen koncentrační tábor v Osvětimi.

Na vsetínském hřbitově můžeme navštívit památník věnovaný Židům. Mezi jmény čteme mimo jiné i jména Charlotta a Max Eichnerovi, rodiče paní Ilsy Reiner-Eichnerové.

Před válkou žila ve Vsetíně a když se vrátila z pochodu smrti z Polska a zjistila, že jí vyvraždili rodinu a je úplně sama, poskytla jí útočiště rodina Lukášových ze Vsetína. Žila s nimi rok nebo dva, než se jí podařilo odcestovat do Ameriky. V rodině měli syna a pět dcer, s nimiž  se Ilsa, nyní Reinerová, dodnes přátelí. Jedna z nich je paní Eva Žárská, zakládající členka ODS ve Vsetíně.

Paní Eva Žárská má rozhodující podíl na vydání knihy Ilsy Reinerové „Očima dítěte“. Uvažovala o jejím vydání už delší dobu. Napsala v posledních letech o Ilsině příběhu několik článků, zasloužila se o krátkou reportáž ostravské televize, schraňuje pro Ilsu, která žije v daleké Atlantě, dokumenty, především pak ty, které souvisejí s jejím starým deníkem. To, čemu se v rodině říká „Ilsin deníček“, je sešit vyzdobený květinkami a popsaný dětským písmem. Ilsa si do něj zapisovala od května do října 1942 pravidelné záznamy o životě v židovském sirotčinci, sejráku, v Praze, kam přišla po smrti své maminky. Když se blížil termín nástupu do transportu, deník poslala do Vsetína. Kniha „Očima dítěte“ je českou verzí knihy „Trough the Eyes of a Child“, kterou Ilsa vydala roku 2006 v Americe, a obsahuje deníček a několik textů a fotografií, které ho doprovázejí.

Paní Ilsa píše v epilogu této knihy: „My, co jsme holocaust přežili, navštěvujeme školy, mluvíme o víře, odvaze a někdy i o štěstí. Mluvíme ale hlavně o nutnosti vzájemné tolerance. Musíme vystupovat proti nenávisti, diskriminaci, předsudkům a zlu.Nečiňme druhým to, co bychom nechtěli, aby oni činili nám!“

Díky paní Evě Žárské si prostřednictvím knihy „Očima dítěte“ nejen Vsetín stále připomíná ty, kteří žili v našem městě mezi námi a kteří byli v době druhé světové války umučeni či zavražděni jen proto, že se narodili do židovské rodiny a že se hlásili ke své národnosti.