22. května 2018

Zachraňme Berounku, píšou starostové

(Právo) Šest starostů měst a městských částí i pražská radní Jana Plamínková (Trojkoalice, STAN) podepsali včera u Radotínské lávky otevřený dopis vládě.

Nazvali ho Zachraňme Berounku a žádají v něm vyškrtnutí projektu splavnění řeky ze zákona. Novelu zákona o vnitrozemské plavbě projedná kabinet v demisi ve středu.
Asi šest let starý záměr Ředitelství vodních cest mluví o splavnění řeky z Prahy do Berouna. Předpokládá rozsáhlé úpravy řečiště mezi 40. kilometrem a ústím do Vltavy, aby turisté mohli plout lodí z Prahy na Karlštejn.
Obnášelo by to narovnání a prohloubení přirozeně meandrujícího koryta Berounky, stavbu dvou jezů v Srbsku a v Radotíně a nový plavební kanál v Lipencích.
Plán vedle Plamínkové ostře kritizují starostové Černošic, pražských Lipenců, Zbraslavi, Radotína, Modřan, Velké Chuchle i z městského Institutu plánování a rozvoje.
"Tato část řeky je přitom z celého spodního toku nejméně zasažena stavební činností a technickou infrastrukturou. Je to čistě přírodní úsek bez jezů, téměř bez regulace koryta, a právě proto je zásadně důležité ho zachovat ve stávající podobě," stojí v jejich otevřeném dopise. Plamínková se obává nevratné ztráty. "Kanalizace Berounky je naprosto nevhodná," řekla pražská radní. Projekt by se dotkl míst, jejichž kouzlo zachytil Ota Pavel.
Podle radotínského starosty Karla Hanzlíka (ODS) je splavnění Berounky absurdním a neopodstatněným záměrem. "Výstavbou jezu a plavební komory nedaleko soutoku s Vltavou na 1. říčním kilometru by došlo ke zpětnému zvýšení hladiny řeky Berounky o 1,5 až 2 metry," varoval před důsledky Hanzlík.
"Stavební zásahy zhorší již dnes kritickou povodňovou situaci místních obyvatel a otevřou oblast pro průmyslové využití, protože v úseku do Radotína se počítá i s nákladní dopravou," připojila kritiku starostka Zbraslavi Zuzana Vejvodová (100pro Zbraslav). Podle starosty Černošic Filipa Kořínka (Věci černošické) se iniciativa obrátí i na poslance a senátory.
Starostové tvrdí, že o vyškrtnutí splavnosti Berounky z legislativy nyní jednají dvě ministerstva – životní prostředí (MŽP) s dopravou (MD). "MŽP navrhuje úplné vypuštění celého toku řeky, ale MD údajně přišlo s variantou, že by řeka byla zachována jako splavná po město Černošice, a to stávajícím řečištěm," napsali v dopise a odmítli i částečnou variantu splavnění.
Hlavní město plánuje u ústí Berounky do Vltavy asi na 1300 hektarech přírodní park Soutok. Žije zde totiž asi 560 druhů motýlů, bobři i ledňáčci. V plánovaném parku by se měly objevit sady, aleje a meze, ale i zemědělská výroba, ovce a kozy. Zároveň by prostor mohl být rekreačním místem. Území by sloužilo také pro rozliv vody při povodni. Plány ovšem není možné realizovat, pokud zákon a vyhláška počítají se splavněním Berounky.
Geolog Václav Cílek upozornil, že kraj je snadno dostupný po dálnicích D 4 a D 5. Turisté se tak snadno mohou dostat veřejnou dopravou na Karlštejn anebo do Dobřichovic, aby se zde vykoupali na jezu, pokud zrovna nevládne sucho.

Štítky: