18. prosince 2019

Chráníme děti i na internetu

(Pravá 5) Vzdělávací a informační centrum Praha 5, o. p. s., chystá unikátní projekt ochrany dětí na sociálních sítích.

Nebezpečí skrytá na těchto sítích si mnohdy neuvědomují ani rodiče, ani učitelé. Děti si mohou na internetu koupit pornografii, elektronické cigarety a jsou vystaveny masivním dezinformačním kampaním, které často ohrožují i jejich zdraví.

Proto jsme se rozhodli v rámci Vzdělávacího informačního centra Praha 5 rozjet unikátní projekt, který bude zahrnovat osvětu týkající se této problematiky. Součástí by měla být školení pro děti, rodiče či učitele. Zapojit by se měli bývalí youtubeři, policisté, odborníci z IT.

Poté, co jsem na zářijovém jednání správní rady Vzdělávacího a informačního centra Praha 5 vystřídal v jejím čele pirátského kandidáta Karla Bauera, jsme mohli konečně stanovit koncepci centra. Jednou z vlajkových lodí vzdělávacích programů by měl být právě projekt ochrany dětí na síti.

I nadále však bude pokračovat výuka jazyků, která je neustále rozšiřována. Připravují se též školení na tzv. soft skills, například pro maminky s dětmi či seniory.

Samozřejmostí je pokračování informačního centra. Hned po mém zvolení jsme navíc prosadili návrh na úhradu ztrát Vzdělávacího informačního centra Praha 5 z rezerv, díky čemuž se tato organizace pohybuje v černých číslech. Instituce si to rozhodně zaslouží, protože patří mezi špičku informačních center v Praze a má před sebou mnoho velmi záslužné práce.

Jakub Blažek

zastupitel MČ Praha 5
Předseda Komise legislativní a právní a místopředseda Výboru životního prostředí MČ Praha 5

Štítky:
komentář