22. listopadu 2019

17. listopad na Praze 5

Minulou neděli 17. listopadu si představitelé Městské části Prahy 5 připomněli 80 let od uzavření vysokých škol nacistickým režimem a 30 let od události na Národní třídě, která odstartovala Sametovou revoluci. Akce se také zúčastnili členové ODS Praha 5 včetně starostky Renáty Zajíčkové, I. místostarosty Lukáše Herolda, radního Zdeňka Doležala, zastupitele Vladana Brenčiče a zastupitele hlavního města Prahy a předsedy OS ODS Praha 5 Zdeňka Zajíčka.

Akce započala u radnice Prahy 5, odkud se vydali účastníci na Národní třídu. Po položení květin u pamětní desky na Kaňkově paláci se pokračovalo do parku Sacré Coeur, kde představitelé městské části pomohli zasadit „Lípu svobody“.

Jsem šťastná za to, že svůj produktivní věk mohu prožívat ve svobodné zemi. Díky vzpomínkám z dětství si velmi silně uvědomuji, že svoboda a demokracie není samozřejmost a že se snadno může tento velmi křehký způsob uspořádání moci změnit v pseudodemokracii nebo totalitu. Vzhledem k intenzivnímu kontaktu s mladými lidmi vím, že pro ně je doba reálného socialismu jen těžko představitelná. Vlastně mám pocit, že díky současné relativizaci komunistické diktatury si neuvědomují nová nebezpečí a rizika, kterým je současná doba vystavována. Samozřejmě, že jim máme a musíme toto období různými cestami připomínat. Pokud mladí lidé pochopí, že svoboda jednotlivce, ohleduplnost, tolerance, věrnost, pravdomluvnost či solidarita jsou základními pilíři lidského soužití, bude šance, že těžce nabitá demokracie setrvá i v budoucnosti,“ uvedla paní starostka Renáta Zajíčková k celé události.

Celý vzpomínkový den byl zakončen koncertem Zemlínského kvarteta, jenž se konal v kostele Sv. Václava na Smíchově.

Štítky:
tisková zpráva