1. srpna 2019

Okamžiky sametové revoluce

Město Uherské Hradišti hostí premiérovou výstavu ČTK Okamžiky sametové revoluce. Na 107 fotografiích je zachyceno období od listopadu 1989 do prvních svobodných voleb po čtyřiceti letech bolševické totality. Výstava Okamžiky sametové revoluce potrvá do 20. září.

Výstava nechává nahlédnout do průběhu revolučních týdnů nejen v Praze, ale i v menších městech. K vidění jsou tak záběry z Olomouce, Českých Budějovic či Jihlavy, ale také z Kutné Hory, Třebíče, Kralup nad Vltavou. Nechybí ani snímky ze samotného Uherské Hradiště. Kromě fotografií z archívu ČTK jsou k vidění i fotografie ze soukromých sbírek. Jedná o první velkou akci věnovanou v Uherském Hradišti 30. výročí přechodu od totality k demokracii. Výstava byla slavnostně zahájena 31. července 2019 v rámci 45. Letní filmové školy, která se v části svého programu k sametové revoluci rovněž tematicky vrací.  

„Dokumentární fotografie v sobě určitě nesou vysoce hodnotnou informaci, která je zejména pro nepamětníky událostí před 30 lety důležitá. Pro nás, kteří události pamatujeme, jsou fotografie zase oživením vzpomínek nebo i mementem. Jsem rád, že výstavu pořádá ČTK premiérově právě u nás,“ pochválil starosta města Stanislav Blaha.

Pro podzimní oslavy výročí sametové revoluce ČTK expozici rozšíří o další fotografie, konečná verze výstavy bude vystavena v listopadu v centru Prahy. „Česká tisková kancelář plní mnoho funkcí. Jednou z nich je být kronikářem republiky. Toto poslání plníme nejen vlastním každodenním obsáhlým multimediálním zpravodajstvím, ale i projekty, jako je tento,“uvedl generální ředitel ČTK Jiří Majstr.

Expozice „Okamžiky sametové revoluce“ není zdaleka jedinou věcí, kterou si město Uherské Hradiště připomene 30 let od převratných událostí v listopadu 1989. Další výstavu, doplněnou dokonce o publikaci "Sametová revoluce v Uherském Hradišti" připravuje ve spolupráci s městem Slovácké muzeum.  Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 14. listopadu 2019 ve velkém sále hlavní budovy Slováckého muzea.

Do třetice výstav k výročí 30 let od sametové revoluce město chystá také expozici Proměny města. Cílem výstavy, která začne v říjnu (termín bude upřesněn), bude připomenout v odstupu 30 let formou srovnávacích fotografií nejvýraznější proměny vzhledu či obrazu Uherského Hradiště.

Jan Zapletal

člen MS ODS Uherské Hradiště
regionální manažer RS ODS Zlín