10. září 2018

Hradiště žije

Už v červenci jsme - společně s Přemyslem Otakarem II., zakladatelem města - vyrazili do ulic. Ptali jsme se, co lidi trápí, nebo co je naopak těší. Získali jsme stovky podnětů a připomínek. Ty nejčastější a nejbolestivější problémy jsme zahrnuli do programu ODS.

AUTO POTŘEBUJU KVŮLI PRÁCE I RODINY, ALE ZAPARKOVAT V HRADIŠTI JE PROBLÉM

Karel 37, Mařatice: Abych stihl schůzku, pracovní oběd, nebo vyzvedl děti, prostě musím občas zaparkovat na divoko. Za pár minut se vrátím a mám tam pokutu. To vážně? A když se chce moje žena přes den někam dostat autobusem, musí na spoj čekat někdy i 30 minut.

Auto zkrátka mnozí z nás potřebují ke každodennímu životu. Stejně jako pan Karel mluví hodně Hradišťáků. Popsali jste nám své problémy s parkováním, kamiony v centru i chybějícími linkami a zastávkami MHD. Chceme, aby Hradiště žilo i na cestách a silnicích a proto pro vás zařídíme:

• Rozšíření rezidentních zón, abyste mohli parkovat v místě bydliště
  • Více parkovacích míst na sídlištích i v dosahu centra města
  • Chytrý systém parkování, abyste měli přehled, kde je zrovna volné místo a nikdo nemohl zneužívat korunového parkování na náměstí
  • Nové autobusové linky a zastávky a další bezbariérové spoje tak, aby se i Hradišťáci bez auta mohli vždy včas dostat tam, kam potřebují
  • Odklonění tranzitu z centra města a napojení Průmyslové ulice na obchvat
  • Nádraží v novém kabátu – modernizujeme budovu nádraží i nástupiště, rozšíříme podchod, upravíme okolí a zajistíme propojení s autobusovou dopravou.
  • Podpoříme cyklistickou dopravu – rozšíříme cyklostezky, propojíme další části města (Mařatice, Sady), zlepšíme služby pro cyklisty, ochráníme místa pro parkování kol.

Z HRADIŠTĚ ODEJÍT NECHCI, ALE PROSTĚ SI TU NEMŮŽU DOVOLIT BYDLET

Hanka 29, Staré Město: Čekáme první dítě a začali jsme si manželem hledat byt. Jenže v Hradišti je všechno nad naše finanční možnosti. Na nový domov zkrátka nedosáhneme ani s pomocí rodičů, kteří by přitom tolik chtěli vidět svoje první vnouče vyrůstat.

Z Hradiště se nikomu nechce odcházet. Podobné problémy jako Hanka řeší mnozí z vás – ať už mladé rodiny, nebo jejich rodiče, kteří jim chtějí pomoct a nemůžou. Některé rodiny v Hradišti žijí už po generace – a my chceme, aby to tak bylo i nadále, proto se postaráme o:

• Vybudování „Nového Hradiště“ v areálu bývalé nemocnice – vznikne zde celá nová čtvrť
  • Startovací byty pro mladé rodiny v počátcích
  • Výstavbu domů s pečovatelskou a hospicovou péčí
  • Zajistíme místa pro novou výstavbu bytů i rodinných domů
  • Nabídneme další výhodné půjčky na opravy bytů

HRADIŠTĚ JE KRÁSNÉ MĚSTO, ALE CO TI BEZDOMOVCI V PARCÍCH?

Ilona 67, Štěpnice: Jsem už v důchodu a hledám každou cestu, jak ušetřit. Taky trávím hodně času ve městě, však je v Hradišti pěkně. Spoustu se toho v posledních letech opravilo, ale co ta věznice? A městská tržnice? A to už vůbec nemluvím o tom, že jen co na jaře poprvé víc zaprší, v ulicích jsou pytle s pískem a vody po kolena.

Na vysoké náklady na život si stěžovala spousta z vás, nejen paní Ilona. A spousta z vás nás taky navštívila i s pejskem. Často jste se nám přiznávali, že jej kvůli vysokým poplatkům máte zaregistrovaného jinde. Dali jsme hlavy dohromady a tady jsou řešení, kterými chceme Hradišťákům od těchto problémů pomoct:

• Zrušíme poplatky za odpad pro všechny Hradišťáky, kteří odpad třídí a zrušíme i poplatky za registrované pejsky
  • Oživíme nábřeží Moravy, kde postavíme stánky s občerstvením, přidáme lavičky a upravíme okolí tak, aby se zde dalo odpočívat i sportovat
  • Opravíme věznici i tržnici – rekonstrukce věznice už se rozbíhá, zaměříme se i na městskou tržnici u vlakového nádraží a Starou Radnici
  • Vybudujeme protipovodňové a protierozní zábrany, aby voda znovu přirozeně zůstávala v krajině i zástavbě
  • Vybudujeme další dětská hřiště, sportoviště, vysadíme stromy a květinové záhony, doplníme fontány i pítka.
  • Otevřeme nový park Na Stavidle, zaměříme se i na Výšinu svatého Metoděje, Svahy nad ulicí 28.října a Park Rochus.
  • Posílíme kamerový systém i hlídky policistů.

NA CO JSEM STUDOVAL, KDYŽ TU PRO MĚ STEJNĚ NENÍ PRÁCE?

Ondřej 26, Mojmír: Nedávno jsem dokončil práva v Praze, ale chtěl bych zůstat v Hradišti. Bohužel, není tu pro mě práce. Teď si přivydělávám jinak, ale vím, že kdybych šel třeba do Brna, můžu mít lepší práci i plat. Nechce se mi, ale věčně se takhle žít nedá.

Zastavila se u nás i spousta mladých lidí a často mluvili podobně jako Ondra. Ani nám by se z Hradiště nechtělo odcházet. Proto jsme se rozhodli, že zkusíme mladým lidem a všem dalším, které trápí nedostatek práce, pomoct:

• Otevřeme co-workingová místa a nabídneme sdílené kanceláře, do územního plánu prosadíme nové rozvojové plochy.
  • Přivedeme perspektivní zaměstnavatele, aby mladí lidé už nemuseli odcházet z Hradiště hledat práci jinam
  • Nabídneme výhodnější prostory pro začínající podnikatele
  • Podpoříme vznik miniškolek