1. února 2016

Projektový den - řemeslné dílny pro žáky

Jedním z našich priorit ve volebním programu bylo zatraktivnění technických oborů v našem regionu. Proto jsme ve středu 9. prosince 2015 v Jubilejní Masarykově základní škole a mateřské škole Třinec, ve spolupráci s vedením této školy, Střední školou technických oborů Havířov a Střední školou elektro stavební a dřevozpracující Frýdek – Místek zorganizovali projektový den, zaměřený na představení řemeslných oborů. Akce se zúčastnilo asi 50 žáků osmých a devátých tříd.

Pedagogové i studenti obou středních škol připravili v učebnách Jubilejní Masarykovy školy 4 stanoviště: Střední škola technických oborů Havířov představila na prvním stanovišti své obory kominík a stavební klempíř, na druhém stanovišti obory obkladač a tesař. Střední škola elektro stavební a dřevozpracující Frýdek – Místek pak představila na třetím stanovišti obor elektrikář, na čtvrtém stanovišti obor instalatér.

Žáci se rozdělili do čtyř skupin a postupně prošli jednotlivá stanoviště, na každém strávili asi hodinu. Dozvěděli se, jaká je náplň práce řemeslníka v daném oboru, co se mohou ve škole naučit a jak se mohou uplatnit v zaměstnání. Mnohem více času však všichni zúčastnění věnovali praktickým ukázkám a zkoušení svých dovedností, např. spojování plastových a měděných vodovodních trubek, vytváření elektrických obvodů, řezání a lepení obkladaček či výrobě plechových krabiček.

Cílem projektového dne bylo ukázat, že studovat technicky orientované obory a být zručným řemeslníkem může být dobrou cestou k zajímavému a potřebnému zaměstnání. Také proto, že nejen v našem regionu trpíme nedostatkem technicky vzdělaných absolventů.

 

za MS ODS Třinec

Bohuslav Hamrozi

Richard Sladký