23. září 2014

Dálniční obchvat a Suchdol - trochu jiný pohled

Bohužel život není jako v pohádce kde princ si vezme princeznu a celé království je šťastné a lidé žijí bez potíží a bez starostí.

Po Suchdole se vypravuje hezká pohádka o štěstí nás všech. I mě se líbí, mám pohádky rád. Je to známá pohádka o dálničním obchvatu, který, když bude jinde, spasí království. Pardon, nechal jsem se unést tou myšlenkou, spasen bude samozřejmě náš Suchdol.

Řekněme, že obchvat povede tou vzdálenou trasou, tedy variantou Ss. Co se stane? Nepochybně se budou odpůrci dálnice poplácávat po zádech a budou si notovat, jak zvítězili v těžké a dlouhé bitvě. Ekomaniaci, kteří bojují už z principu a víry proti jakékoli stavbě, jedno kde stoji, budou nadšení a půjdou bojovat na nová místa, posíleni velkolepě úspěchem. Vše bude nádherné. Stavět se bude obchvat jinde ,kde lidé také nebudou rádi, ale to nás jako Suchdoláky přece nemusí zajímat.

Ale, vždy a u všeho bývá to ale. Praha bude muset reagovat a řešit chybějící přemostění (poslední most přes Vltavu je most Barikádníků v Holešovicích) Vltavy na severu. Ano, to je tady u nás. Jasně, odpůrci vám řeknou že Praha bude stavět na Podbabě most. Tam je ale chráněné území Natura 2000, nevadí, bude výjimka. Dále je tam celkem nevhodný terén a poměrně velké výškové rozdíly. Pozemky jsou soukromé, je tam plánovaná bytová výstavba, atd. Praha by v takovém případě hledala možná i jinou cestu.

Nabízí se přece ten koridor přes Suchdol, který je již dnes k dispozici. Vede tam vysoké napětí. Pro technicky zdatné je tam 2x 110kV. A navíc i vysokotlaké vedení plynu. Z úpravami tam může vést komunikace. Taková ta normální. Taková ta běžná. Samozřejmě ne v tunelu. To v tomto případě je tunel zbytečný a moc drahý. Most potom také nemusí být tak velkolepý a drahý. Takže komunikace podobná Kamýcké v oblasti, která vede ze Suchdola do Horoměřic. Sever Prahy bude spolehlivě propojen.

Samozřejmě se taková spoj neutají. Pojedou tam vozy, osobní a i ti větší. Dobře TIRákúm to zakážeme, ti budou muset platit na dálničním obchvatu varianty Ss, té vzdálené. Ale ti ostatní...

Nenechte si namluvit že spasení je jednoduché. Nenechejte za vás přemýšlet a mluvit jiné. Nevěřte na pohádky.

Váš Antonín Ptáček