7. prosince 2017

Radnice Prahy 6 cenzuruje názory ODS v radničních novinách

Prosincové vydání novin Šestka, které vydává každý měsíc městská část Praha 6, bylo vedením radnice zcenzurováno. Po zásahu radnice "zmizela" kritika jejich práce.

Když se připravuje číslo novin, prostřednictvím Výboru pro média (který je redakční radou Šestky), jednotlivé politické kluby se přihlásí, do jakých plánovaných článků mají zájem o citace svých zastupitelů.

V prosincovém čísle se chystalo téma úprav okolí Hradčanské před sokolovnou, ke kterému jsem měl co říct. Proto jsem zaslal skrz našeho zástupce ve výboru následující citaci:

„O podobě plácku na Hradčanské před sokolovnou se hovořilo dlouho. Námětů byla celá řada. Ale finální provedení, kdy došlo jen k vybetonování celé plochy považuji za promarněnou šanci. Navíc květináče plní hlavně roli psích pisoárů.“ říká Ondřej Matěj Hrubeš, zastupitel za ODS.

Nikdo se z redakční rady nevyslovil proti a následně jsme obdrželi náhled "zalomených" novin k finálnímu odsouhlasení, kde byla citace v plném a nezměněném znění, jak je dobře vidět z obrázku. Podobu článků, resp. citací jsme odsouhlasili k tisku.

Jenže, když noviny vyšly, nestačili jsme se s kolegy v ODS divit. Vedení radnice zcenzurovalo mou citaci, konkrétně vyškrtlo celou kritiku. Moje prohlášení radnice obsahově zcela zmanipulovala a zůstalo jen:

„O podobě plácku na Hradčanské před sokolovnou se hovořilo dlouho. Námětů byla celá řada,“ říká Ondřej Matěj Hrubeš (ODS).

Přitom jinak zůstal článek v původní podobě. Bez změny zůstaly tři citace místostarosty Polácha (ANO) a jedna citace pana Píši (Zelení). Pouze má kritika se "nehodila" a byla smazána.

Já vedení radnice chápu, že se jim citace nelíbila, ale nemohou se divit. Za tři roky vládnutí nic zásadního pro Prahu 6 neudělali. A oslavovat vybetonovaný plácek s pisoáry pro psy je stejný nesmysl, jako slavit nákup dvou laviček za půl milionu korun, pláž s špinavým brouzdalištěm na kulaťáku, či novinku skiareál Vypich.

Připomeňme, že v Praze 6 vládne koalice stran TOP 09, ANO 2011, STAN a KDU-ČSL.

Ke stažení:

odsouhlasená verze Šestky s původní citací

vytištěná verze Šestky s cenzurovanou citací