6. července 2020

Obce a investice

(Zpravodaje senátního obvodu 52) Všichni jsme to v minulých týdnech a měsících zažili. Zavřené školy, zavřené restaurace, zavřené nebo omezeně funkční úřady a především továrny a další výrobny, nefungující malé a střední podniky, živnostníci téměř bez práce a s tím spojené výdaje na ochranné pomůcky a základní zajištění pro Ty, kteří najednou byli bez práce a často i bez prostředků.

Když nevyrábíte ani neprodáváte, když neprodáváte, nemáte příjmy, když nemáte příjmy, neplatíte daně, není z čeho. Když neplatíte daně, snižují se příjmy státu a potažmo i obcí. Je to uzavřený kruh a není jednoduchého ho rozetnout. Důsledkem nutně bude, že daňové příjmy státu a tím pádem i obcí a krajů se v roce 2020 propadnou možná až o 15 procent. Tedy v příjmech obcí a krajů bude chybět zhruba každá sedmá koruna.

Naši vládní představitelé několikrát prohlásili, že je nutné se z krize, která přijde, proinvestovat. Ministryně financí tedy přes předpokládaný propad příjmů apeluje na obce a kraje, aby vytvářeli pracovní příležitosti, nezastavovali naplánované investice a v maximální možné míře je realizovali. Zároveň však vláda bohužel nepochopitelně prosadila zásadní krok, který je s apelem ministryně financí v naprostém rozporu.

Velmi zjednodušeně řečeno vláda nepochopitelně prosadila kompenzační zákon v podobě, který způsobí ještě další propad příjmů obcí a krajů a ten by tak mohl dosáhnout 20 procentního i vyššího propadu. To by znamenalo pro obce z hlediska jejich i běžného fungování zásadní problém a velmi pravděpodobně i vynucené zastavení většiny obecních investic.

Senát proto na začátku června navrhl posílit příjmy obcí o 1 200 Kč na každého obyvatele obce nebo města. Vidíme to totiž jako jedinou možnost, jak zachovat funkčnost obcí a obecních služeb občanům a také realizaci těch nejdůležitějších investic.

Osobně věřím, že návrh Senátu bude akceptován. Pokud by se tak nestalo, znamenala by to totiž jediné. Záměr vlády se z krize proinvestovat by byl ve zcela jasném rozporu s jejím chováním vůči obcím a krajům.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany
zastupitel Kraje Vysočina