20. března 2020

ODS: Naši starostové odpouštějí nájmy podnikatelům a živnostníkům

(www.ods.cz) Mnoho starostů v řadách občanských demokratů přistoupí k odpuštění nájmů podnikatelům a živnostníkům postiženým koronavirem.

„Naši starostové a primátoři z plných sil bojují s problémy způsobené pandemií koronaviru. Zavedli řadu rozumných opatření: od nákupu seniorům až po odpuštění správních poplatků a v některých případech i nájmů. Jsou to konkrétní a rychlé věci, které lidem pomohou situaci zvládnout,“ uvádí předseda ODS Petr Fiala.

„Odpuštění nájmu je cesta, jak můžou města a obce uklidnit ty, kteří jsou v tomto čase ve stresu, jak to všechno utáhnou a jak se pak vrátí ke svým běžným aktivitám. Okamžitá pomoc je ve složité situaci obzvlášť důležitá, protože kdo rychle dává, dvakrát dává. Chtěl bych vyzvat i další samosprávy, aby zvážily odpuštění nájmů a poplatků za služby podnikatelům a živnostníkům, kterých se týká nařízení vlády o dočasném uzavření provozu,“ říká místopředseda ODS a starosta Líbeznic Martin Kupka.

„V Brně se k této inciativě chceme připojit v pondělí. Na jednání městské rady předložíme návrh na prodloužení splatnosti nájemného, následně budeme navrhovat i prominutí nájemného či jeho části. Provozovatelé obchodů a dalších služeb jsou v tuto chvíli v obrovské nejistotě a my jim chceme dát jasně najevo, že za nimi stojíme, a že se na nás můžou spolehnout,“ vysvětluje primátorka Brna Markéta Vaňková.

„Tato těžká situace nedopadá jen na živnostníky, podnikatele, jejich zaměstnance a jejich rodiny. Na zrušení služeb by po skončení krize doplatili všichni občané měst a obcí. A navíc - výpadky příjmů z nájmu při zrušení firem by byly z dlouhodobého hlediska větší než krátkodobá pomoc v této těžké době,“ uvádí předsedkyně zastupitelského klubu ODS na pražském magistrátu a místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija.

„Jde o okamžitou a konkrétní pomoc všem živnostníkům a podnikatelům, kteří jsou postižení koronavirem. Jsem přesvědčen, že obce a městské části musí dělat všechno proto, aby těmto lidem situaci ulehčily,“ uzavírá starosta Prahy 13 David Vodrážka.