24. září 2018

Předvolební setkání s kandidáty

Vzhledem k tomu, že pracujeme jako tým, každou tuto odpověď může doplnit, kdokoli z našeho týmu.

  1. Co se nám líbí

Dobrá dostupnost obce, uklizené cesty v zimě, možnost sportovního vyžití, hezká mateřská školka a po rekonstrukci bývalé hospody na společenský dům se rozšířila i možnost kulturního vyžití ať už pořádáním besed nebo jiných společenských akcí.

Řepiště je obec, kde se dobře žije.

        Co se nám nelíbí

Asi jako v celé společnosti sílící nevraživost mezi lidmi, málo tolerance a pochopení a vzájemná úcta. Toto se totiž nedá řešit předvolebními sliby, ale musíme se všichni pokusit o to, aby se nám zde dobře žilo. Materiální potřeby se vždy dají nějak vyřešit, ale na závist, řevnivost, zlost a nedostatek tolerance se bez vlastního přičinění každého z nás, řešení nenajde. /Drobným příkladem netolerance jsou třeba psí exkrementy na chodnících, hlavně v zimě a našly by se i další. /

A ještě se nenašel člověk ten, který by vyhověl lidem všem.

 

  1. Další rozvoj obce

 

Tato otázka není jednoduchá, protože rozvoj obce jde ruku v ruce s rozvojem kraje a možností pracovního uplatnění. Tam kde nebudou pracovní příležitosti, bude úbytek lidí v produktivním věku a rozvoj se zpomalí. Druhým ukazatelem je demografický vývoj obyvatelstva.

Podle územního plánu je v obci dostatečný počet ploch určených k zástavbě rodinnými domy. Musíme brát také ohled na naše občany, kteří zde bydlí a chtějí určité soukromí, protože přílišná zahuštěnost nese s sebou i ztrátu tohoto soukromí. A přináší napětí a konflikty mezi lidmi.

A myslím si, že většina z nás nechce, aby z naší obce byla pouze noclehárna.

 

  1. Investice - splašková kanalizace

Není o čem diskutovat, protože povinnost čištění splaškových vod vyplývá ze zákona a kdo to řeší pokoutně, tak se vystavuje nebezpečí vysokých pokut.Snahou bude pomoci všem občanům, aby se mohli na kanalizaci napojit a likvidovat své odpadní vody v souladu se zákonem.

A myslíme si, že smyslem dnešního setkání není řešení technických podrobností kanalizace a čistírny odpadních vod.

 

  1. Jak vidíte budoucí podobu centra obce

Právě jsme viděli studii, do které obec investovala nemalé peníze a cílem dnešního setkání není diskutovat, jestli dlažba taková či jiná, strom jeden nebo dva. My chápeme studii jako dynamickou a ne staticky danou. Některé části se již realizovaly, jiné se připravují nebo probíhá stavební řízení.

My si myslíme, že by stálo za úvahu vybudovat hasičskou zbrojnici mimo vnitřní centrum obce, protože zde není dostatečný prostor pro jejich činnost. Hasiči jsou důležitou součástí života v obci a svoji péči o mladé hasiče mohou být pro mnohé vzorem. Dopřejme jim plochu nejen ke schůzkám, ale hlavně na cvičení a pořádání soutěží. Navrhujeme využití stávající plochy bývalého JZD, které dnes patří mezi ty nejošklivější části obce. Současnou budovu hasičárny lze využít jako muzeum a informační centrum obce, protože i v menších obcích jsou informační centra a naše obec má co nabídnout.  

V blízkosti centra obce zůstává fotbalové hřiště a naší snahou bude podpořit fotbalisty a jejich činnost a to zlepšením zázemí pro fotbalisty, vždyť toto je také z minulého století.

 

  1. Školství

Tato otázka souvisí s počtem obyvatel v obci. Pokud si řekneme, že zůstaneme obcí velikosti čtvrté kategorie podle počtu obyvatel /tj.do 3000/ , pak někteří z nás by mohli namítnout, ano škola stačí.My ovšem se díváme dopředu, sledujeme nároky na výuku ve škole, ať už z hlediska technického vybavení pro výuku jazyků a počítačové gramotnosti tak nároky na personální obsazení a zabezpečení spokojenosti nejen žáků, ale i učitelů, asistentů a vychovatelů. S dobou se zpřísňují i hygienické předpisy.

Proto máme představu, že nová škola je potřebná a na její stavbu se nabízí prostranství vedle tělocvičny, které umožní těsné spojení školy a tělocvičny a částečně vyřeší i nutnost přecházení frekventované silnice, protože děti zůstanou na jedné straně.

Navíc doba jde kupředu včetně moderních technologií a naší snahou by měla být škola, která předběhne svou dobu a bude sloužit dalších sto let.

 

 

  1. Zapojení občanů

Odpověď na tuto otázku bude asi nejstručnější a nejjednodušší. Z vlastní zkušenosti vím, že kdo se chce zapojit, vždycky si cestu najde. A my jsme otevření všem podnětům a nápadům, ale požadujeme i vlastní přičinění. Neděláme rozdíly mezi starousedlíky a novými občany. Dáváme přednost aktivnímu před konzumním. Ono se dobře řekne „udělá se“„udělejte, měli byste udělat“

/ale„samo“ a „sato“ se odstěhovali do Japonska/

 

  1. Jak oslavit 750 let obce

Možná se Vám to dnes zdá velice daleko, ale aby oslavy byly důstojné, je to velice blízko. Rádi bychom, aby se zapojilo co nejvíce spoluobčanů. Kromě již tradičních akcí je naši vizí získání titulu vesnice roku nejen v kraji, ale celé republice. Ovšem to bude záležet na všech z nás, protože tato soutěž není jen věcí zastupitelstva, ale potřebuje podporu a zapojení se co nejširší veřejnosti. A věřte, našlápnuto máme dobře.