9. prosince 2022

Jízdní řády MHD se od poloviny prosince změní

(Noviny Prahy 16) V neděli 11. prosince dojde k celostátní změně jízdních řádů železniční i autobusové dopravy. Posuny v odjezdech se týkají i radotínských linek 244, 245, 248, 269 a vlaků na trati 171 mezi Prahou a Berounem. Interval odjezdu vlaků je ve špičkách i devítiminutový.

Změny v provozu reagují také na podněty místních obyvatel, které radotínská radnice konzultuje s Ropidem, tedy organizátorem pražské integrované dopravy. Týkají se zejména návaznosti spojů. V uplynulých týdnech došlo například k posunu v odjezdu autobusové linky 245 nebo k zavedení školního spoje číslo 269 z Viniček až ke škole v Loučanské ulici.

Posuny spojů čekají i na linku 245, která spojuje radotínské nádraží s Lahovskou. Vrátí se k původním časům, které platily do konce října. Od nádraží tento autobus odjížděl vždy 19. a ve špičce i 49. minutu po celé hodině. Tak tomu bude i od 11. prosince.

Hýbat se bude i s odjezdovými intervaly autobusu číslo 244. Cílem je zachování koordinace časů s vlakovými spoji mezi Smíchovem a Radotínem. Hlavně v době, kdy vlak jede pouze dvakrát za hodinu.

Ropid předpokládá, že se cestující po otevření obou podchodů dostanou z vlakového nástupiště na autobusovou zastávku rychleji než dnes.

Městská část Praha 16 a Ropid bude dochvilnost vlaků a návaznosti autobusových spojů sledovat a průběžně vyhodnocovat. Týkat se to bude celého přechodového období až do ukončení rekonstrukce. Pokud by docházelo k tomu, že by cestující nestíhali přestoupit z vlaku na autobus, jsou radnice ve spolupráci s Ropidem připraveni reagovat.

Práce na trati způsobující zpoždění budou probíhat ještě v lednu. Zhruba od poloviny února by se dochvilnost vlaků měla výrazně zlepšit, přechodové období potrvá do března. Ten je také dalším termínem pro tvorbu nových jízdních řádů.

Jana Hejrová a Petr Šiška

Petr Šiška

místostarosta MČ Praha 16

Štítky:
komentář